046 – Los Angeles 4. rész – Warner Bros. Studio Tour

Azt hiszem a Warner Brothers Studios-t nem kell bemutatnom senkinek, egyike a legnagyobb filmstúdióknak és persze mindenki látott már legalább egy filmet tőlük. Nem mellesleg pedig Hollywoodban van, illetve Burbank-ben, ahol számos egyéb televíziós és filmstúdió is található – például a CBS és a Disney. Hollywood külső…. 😀 majdnem mint Érd.

Négy testvér alapította, tehát tényleg a Warner Brothers (eredeti nevük Wonskolaser), akik Lengyelországból először Kanadába emigráltak, majd az USA-ban kötöttek ki. A stúdió több mint 95 éve a pályán van Warner Bros. néven, viszont a srácok előtte kb. 20 évvel kezdték meg a filmiparban megvetni a lábukat. Szóval van történelem, és egy kis Európa is 🙂

A Universal Studios után – ami inkább egy élménypark -, úgy gondoltuk mostmár ideje lenne megnézni a Warner Brothers-t is. Úgyhogy az egyik esőmentes “téli” vasárnapon útra keltünk LA-be.

Filmek és sorozatok, amiket mindenki ismer

Nyilván nagyon sok film készült 95 év alatt, és természetesen a régi filmekről nem tudok mesélni. Viszont megemlítenék egy párat az én időmből 🙂 amiket valószínűleg a legtöbben ismertek.

  • Smallville
  • Dawson és a haverok
  • Bűbájos boszorkányok
  • Jóbarátok 
  • Agymenők 
  • Két pasi és egy kicsi 
  • Vészhelyzet 
  • Harry Potter filmek
  • A hobbit (mindkettő)
  • DC képregényfilmek, tehát az összes Batman film, Wonder Woman, stb.
  • Inception
  • Matrix filmek
  • Másnaposok
  • Looney Tunes (Tapsi Hapsi, Dodó kacsa, Gyalogkakukk és Prérifarkas, Csőrike és Sylvester, stb.)

Bele sem gondoltunk mennyi film készült itt, számomra egy fontosabb mozgatója volt hogy elmenjünk a stúdió túrára: a Jóbarátok. Így utólag viszont nagyon durva. Na de jöjjenek a részletek.

A stúdió túra

Az ára kedvezőbb mint a Universal Studiosnak és amikor mi mentünk egyáltalán nem volt nagy tömeg, de így is kb 3 túra indult egy időpontban. Két fajta túra van, a sima ami 2,5-3 órás, illetve a deluxe, ami 5-6 óra. Mi a simát választottuk. A túrát 10-15 fős csoportokban indítják. Van egy ilyen kis túrabusz/kisvonat féle, amivel körbevisznek minket a “backlot” utcáin, a forgatási helyszínek között és közben számos megállónál, mindenféle érdekes dolgot tudhatunk meg.

Backlot

A backlot különböző utcái más-más témájú városképet kelt életre. Van itt New York, francia utca, amit ők az európai stílusnak tekintenek, középnyugati stílusú, de dzsungel és lagúna is. Szóval amit csak akarsz. Érdekesség, hogy ezeket a részeket más stúdiók is kibérelhetik és jöhetnek forgatni. A dzsungel rész például feltűnik a Jurassic Park-ban. Spielberg eredetileg az egészet Hawaii-on akarta forgatni, és a nagyja ott is készült, azonban elkaptak egy hurrikánt a forgatás közben, úgyhogy ezzel a dzsungel résszel pótolták. Na kitaláljátok melyik jelenet?? Talán az egyik legnépszerűbb, amikor a T-Rex üldözi a Jeep-et.

Backlot, balra a tipikus árvaház, jobb alul pedig a dzsungel

A Hennessy utca például a Batman filmek sikátorainak helyszíne, gyakorlatilag Gotham városa. De a Pókember film ikonikus csókjelenetét, amikor pókember fejjel lefelé lóg és megcsókolja MJ-t, azt is itt forgatták.

Sikátor és jobb oldalon a piros cső, amelyen Pókember fejjel lefelé lóg
Backlot – Henessey Street

Két fajta épület van, az ún. “shell” ami tulajdonképpen csak egy utcafront, nincs belseje, nem tudsz bemenni. És van a belső terekkel megáldott épület, ami a “practical set”, azaz praktikus is, nem csak kívülről használható. És sokszor van olyan ház is, aminek mindegyik oldalán más-más bejárat van, hogy számos különböző házaz is megtestesíthessen. És hát a sokoldalúság kell, hogy minél több filmben lehessen használni. Az utcákon nincsenek táblák, az épületeken nincsenek feliratok, kilincsek, ezeket mindig az adott filmnek megfelelően szerelik fel.

Backlot – New York Street

Füves terület nagyon kevés van, de gyakorlatilag rengeteg Central Park-beli jelenetet ezeken forgatnak széles látószögű kamerákkal. Például a Jóbarátokból a Ross rögbi meccsét Emily angol barátaival, vagy Phoebe park beli idiótán kinéző futását.

Backlot városrészek

De megtudtuk azt is, hogy nem csak az ilyen direkt filmforgatáshoz épített helyszíneket használják. Számos irodaépület található a stúdió teljes területén, és ezekre is raknak egy “kórház”, “hotel” vagy “bank” feliratot, vagy amit akartok és kész is a helyszín. Minden épület multifunkciós. Van egy Warner Village nevű rész is, ahol valójában az írók irodái vannak, ott születnek ezek a művek. De az utcák az épületek külsejével ugyanúgy feltűnhet egy-egy filmben. Őrület, mi?!

Batmobile kollekció

Bementünk egy hangárba, ahol a Batman filmek járműveiből láthattunk egy kiállítást. Mint megtudtuk, az összes itt kiállított jármű működő és tényleg ezeket vezették a filmekben, legtöbbször a backlot utcáin, mivel az privát terület és így nem kell forgalmi vizsga a Batmobilokra :). Az idegenvezetőnk elmondta, hogy ha külső forgatási helyszínre kellett vinni, akkor bizony a helyi hatóságoknál (ami nem feltétlenül Kalifornia) adminisztrálni és vizsgáztatni kellett a kocsikat, hogy forgalomba mehetnek vele 😀

Batman, Batpod és az 1989-es Batmobile
A Batman hívó, Mindörökké Batman batmobilja (1995), illetve a Batman és Robin Bathammer-je (1997)

Az 1989-es filmbeli autó például egy Chevrolet Impala vázára épült. A sötét lovag trilógia Tumbler autóit viszont maga Christopher Nolan (a rendező) tervezte másodmagával, és a cél egy Lamborghini-tank hibrid kinézet volt.

A sötét lovag – Tumblerek

Kosztüm- és kellék-kiállítás

Megtekinthettük a Harry Potter és a Fantastic Beasts filmek forgatáson használt kosztümjeit és tárgyait, valamint az arra kíváncsiak besoroltathatták magukat valamelyik varázslóházba a teszlegsüveggel. Itt mindössze 15 perc van szétnézni, de őszintén szólva ez elég volt. Nem olyan hatalmas a kiállítási terület, viszont mindenképpen érdekes.

Harry Potter kosztümök
Kellékek, kosztümök

Soundstage

Ami rendkívül jó, hogy egy élő forgatási helyszínre is betérhettünk. Minket az Ellen DeGeneres Show stage-hez vittek, ami az NBC csatornán egy napi beszélgetős talkshow. Na nem éppen Mónika Show… Az, hogy épp melyik forgatási helyszínre tudunk menni, függ attól hogy mikor megyünk és hol van forgatás. Nyilván nem forgatás közben lehet megnézni. Az Ellen show-n kívül még a The Big Bang Theory, Young Sheldon, Shameless, Mom és egyéb sorozatok helyszínét is el lehet csípni. Nem te választasz, úgyhogy ez minden alkalommal meglepi és új élmény lehet.

Ellen show – stage

Megtudtuk hogy Ellen heti 4 napon forgat, hétfőtől csütörtökig napi 1 műsort, kivéve csütörtökön, ekkor egyszerre lenyom kettőt, mert pénteken nem akar dolgozni :). A forgatásokon élő nézők vannak, szóval minden nevetés/reagálás valós. Ahogy a The Big Bang Theory és anno a Jóbarátok felvételein is élő nézős felvételek készültek. Borzasztó hogy mennyi fény és hangtechnika van egy ilyen stúdióban, igazán érdekes volt közelről látni és ott mászkálni.

Fény- és hangtechnika

A 10 évadot megélő sorozatok kapnak egy plakettet, ami kikerül a stage épületének falára. Ilyen a Jóbarátok, The Big Bang Theory is.

Friends stage plakett

Central Perk Café – Jóbarátok

És a vége természetesen a nagy durranás, a Jóbarátok forgatási helyszíne. Az egyik stúdióban egy rendes Central Perk “ruhába bujtatott” Starbuck kávéház található. Aztán pedig egy kis kiállításon át a Central Perk belső díszlete található. Meglepően kicsi ahhoz képest milyennek látszik a sorozatban :D. De baromi jó volt látni!

Central Perk kívülről

Egy ún. “Script to Screen” szerepjátékban lehet részt venni a Jóbarátokból. Egy-egy látogató belebújhat Ross, Rachel és Joey bőrébe pár sor erejéig, amit aztán visszajátszva egy teljes, a sorozatban is látható kávéházi jelenet áll össze Phoebe-vel és Monica-val kiegészülve a képernyőn. Nagyon mókás.

Central Perk belülről

Tudtátok hogy a Jóbarátok összesen kétszer hagyta el a stúdiót, hogy külső helyszínen forgassanak. Kitaláljátok mi lehet ez a kettő?

…..

Oké, az első tipp könnyen jött nekem is, LONDON. Igen a külső londoni részek tényleg ott lettek forgatva. De a másik nem volt ennyire egyértelmű, vagyis nem jutott egyből az eszembe. Az a tengerparti jelenet amikor Monica-t megcsípi egy medúza. Ahhoz tényleg lementek a beach-re.

Iszonyat jó volt az egész túra, és habár főleg a Jóbarátok miatt akartam elmenni, végül annyi minden más miatt is megérte.

és mi

Na és a végére kézben tarthattam egy igazi Oscar szobrot 🙂 Nehéz!

…and the Oscar goes to….

That’s all folks!

Leave a Reply