056 – Egészségügy a gyakorlatban

A globális egészségügyi helyzetre való tekintettel úgy gondoltam érdemes egy kicsit az itteni egszségügyről is beszélni. Na jó, igazából ez a poszt is már régóta érik, így 2 év után összegyűlt annyi tapasztalatom az egészségügyi ellátással, hogy gondoltam végre van egy posztnyi és érdemes megosztanom veletek némi morzsát.

Első találkozás US egészségügyi ellátással

Aki ismer, az tudja hogy bár alapvetően egészséges vagyok, de bizony az öregedés jelei már megjelentek derékfájdalom formájában. Nem, nem Amerikában kezdődött még mielőtt arra gondolnátok, hogy persze az amerikai élet ellustított és csak a megrontója az életnek. Otthon kezdődött, sajnos a 21. századi életforma: a kevés mozgás, ülőmunka megtette hatását. Na de nem kell sajnálni, nincs veszve semmi. Ezt otthon elkezdtem kezeltetni, fizikoterápia miegymás. Közben kiköltöztünk az USA-ba.

Az első hónapok nyilván nem erről szóltak, de amikor már minden stabil volt és egy pár hónap lecsengett akkor megintt kezdett eluralkodni. Ehhez mondjuk hozzájárult az, hogy akkor is igen sokat vezettem, plusz ülőmunka, nem sok mozgás – így kicsit többet is ültem egy nap mint 8 óra. Szóval egy akciós kuponnal úgy gondoltam meglátogatok egy csontkovácsot.

Elmentem, megvizsgált, megmutattam neki otthoni orvosi felvételeimet (magyar leletet nyilván felesleges, de a röntgen nyelve elég egyértelmű) és ajánlott egy 1 éves kezelés csomagot: masszázs, csontkovácsolás, izomlazító és izomstimuláció. Nagyjából otthon is ezeket kaptam. Na de nem ezt akarom ebből kihozni.

Ugyebár ennek ára van. Ha még emlékeztek Feri posztjára, az egészségügyi alapokra, akkor nagyjából látjátok, hogy itt teljesen máshogy működik. Sajnos én mai napig nem értem a rendszert 😀 De egy kis sztori, hogy ennél az esetnél hogy működött.

Ki fizet, mit, mikor és hogyan

Szóval a doki összerakta az árajánlatot rá, aztán neki le kellett csekkolnia a biztosításom, hogy a teljes összegből mennyit áll a biztosító és mennyit kéne nekem perkálni. Nem olcsó. És akkor persze jön a mindenféle kedvezményes ajánlat, ha egybe kifizeted 25% kedvezmény, ha két részletben akkor 10% és ha havonta akkor meg annyi amennyi. Rámentem a kedvezményre, kifizettem a teljes (amit a biztosító nem áll) összeget. Aztán elkezdtem járni a kezelésre.

Gondoltam ennyi, egy évig nincs ezzel gondom, megyek masszíroztatom magam, csontkovács helyrerak stb. Aztán talán az első vagy második hónap után jön egy levél – “payment enclosed”. Néztünk Ferivel hogy ez meg mi. Csekk van benne, az addig kapott kezeléseimről. Tanakodunk, de hát csak egy banki csekk és az én nevemre szól – váltsuk be. Bementünk bankba és beváltottuk. Ez kb így ment 3-4 csekknyi alkalomig, amíg nem kapok egy telefont a dokimtól hogy ők nem kapták még meg a biztosítótól a fedezett összeget, elvileg nálam kéne lennie csekkek formájában. Na akkor leesett 😀 Azok a csekkek bizony nem nekem jártak, az volt az az összeg amit a biztosító állt. Hoppá. Mit lehet ilyenkor tenni?! Hát kifizettem a dokinak amit beváltottam, végülis az nekik jár. Aztán a következő alkalomtól már vittem szépen a csekkeket nekik és ők magunknak beváltották.

Na már most ez nem minden dokinál működik így, valahol a csekket a dokinak küldik, valahol pedig a páciensnek. Szóval nem árt az elején tisztázni. Megtanultam.

Másik érdekes dolog, és persze nem állítom hogy mindenhol így működik, de ad egy képet. A tételes lista az eredeti ajánlaton és a csekkekkel kapott elszámolás nincs teljesen szinkronban. Valahogy nyilván úgy nevezik el a dolgokat, hogy nehogy már össze tudd egyeztetni és a végösszeget egálba hozni. Mondjuk az elején még nagyjából sikerült legalább az összegek alapján nagyjából kiokoskodni, hogy mi mivel van párban, de aztán nagyon hamar elvesztettük a fonalat. Szóval nem teljesen tiszta hogy megy ez a doki – biztosító elszámolás. De ami a lényeg, hogy a hatámnak jót tett.

Azóta voltam már fogorvosnál is, nem kell aggódni, nincsen semmi gond, csak éves szűrés és 1-2 tömés. De ott például nem küldözgetnek csekket, megmondták helyben, hogy mennyit fedez a biztosító és mennyi az önrész, amit ott rögtön kiperkálok a szűrés/kezelés után és kész. Ez elég egyszerű, de még mindig nem olcsó. Alapvetően az egészségügy itt elég drága, de a fogorvosról itt kifejezetten azt állítják, hogy eszméletlenül drága. Például sokaktól hallottam, hogy megéri hazautazni Európába, és ott megcsináltatni a fogaidat és még a repjeggyel együtt is olcsóbb. Na ezt kapjátok ki. Persze ez inkább akkor ha valami komolyabbat csináltatsz, nem egy darab fogtömést.

A tanulság tehát, még mielőtt belementek bármilyen kezelésbe, tisztázni kell, hogy ki fizet, mennyit, mikor és hogyan 🙂

És akkor jöjjön még pár érdekesség…

Labor vizsgálatok

Ez is függ attól hogy milyen biztosításod van, ha PPO, akkor ugye olyan dokit választasz akit akarsz, ezért nem biztos hogy helyben csinálnak laborizsgálatot. Ha pedig HMO biztosításod van, akkor nagy valószínűséggel a szolgáltató akit választottál egy nagyobb komplexum – szinte kórház szerű-, ahol random doki fog kivizsgálni, viszont ott ugyanabban az épületben van laborvizsgálat is. Nekem PPO van, ezért hosszas netes keresgélés után sikerült választanom egy internetes ajánlások alapján jónak tűnő dokit. Amikor pedig először látogattam meg a háziorvosomat, akkor nyilván akart csinálni egy vérvételt, laborvizsgálatot. Ehhez pedig elküldött egy teljesen különálló labor szolgáltatóhoz, akik csak erre specializálódtak. Ahol természetesen külön kell fizetni is valamilyen módon.

Gyógyszertár

Na már most, ha az orvosod valami gyógyszert felírna neked, akkor itt is úgy van hogy felírják és beballagsz a gyógyszertárba és kiváltod. Viszont a doki megkérdezi, hogy melyik a TE gyógyszertárad. Hova jársz általában. ÖÖÖÖÖ oké, akkor választok egyet. Bemondtam a legközelebbi CVS-t. Ezek a CVS gyógyszertárak ilyen drogériák is egyben, szóval mint a DM vagy a Rossman otthon, csak van benne egy gyógyszertári rész is. Tehát a dokid már tudja, melyik a te gyógyszertárad, és oda küldi (ELEKTRONIKUSAN), hogy mit írt fel neked. Nincs papír recept. Bemész a gyógyszertárba és bemondod a neved, születési dátumod, és ők látják hogy ki/mit írt fel neked. Ha feliratkozol náluk telefonszámmal, akkor SMS-t is kapsz, ha már kész/elérhető a gyógyszered, és ha akarod ki is szálítják. 21. század ez kéremszépen.

De ez sem egyforma orvosonként, van olyan doki, ahol tényleg kaptam papír receptet. Akkor beviszem a gyógyszertárba, odaadom nekik hogy ez kéne, és ők meg összerakják nekem a gyógyszert egy pár perc alatt.

A másik érdekesség, hogy egyszerűbb oltásokat is kapsz a gyógyszertárban. Például influenza oltást. Bemész a gyógyszertárba, mondod hogy szeretnél egy “flu shot”-ot, aztán lecsekkolják, hogy biztosított vagy-e és hogy a biztosításod fedezi, majd mondják hogy várjál kb. 10 percet amíg kikeverik a koktélt. Amikor kész, akkor leültetnek egy elparavánozott székre, és belövik a karodba. Nincs cécózás, sebtapasz rá és mehetsz utadra. Azt kell mondjam, ez elég kényelmes.

Így kaptam influenza és tetanusz oltást is a januári utazásaim előtt 🙂

Utazók klinikája

Nem nem harapott meg kutya, nem azért kaptam tetanuszt. Sokan tudjátok, hogy a január nekem maxi utazós volt. Amellett hogy otthon is voltunk, utána én Németország, Franciaország, Anglia és India földjét is megjártam. Igen ez mind januárban. Mivel még sosem voltam Indiában, nyilván fel akartam készülni rendesen. Elmentem tehát a háziorvosomhoz és megemlítettem, hogy mire készülök, segítsen már milyen oltások kellenek. Ő mondta, hogy minimum hogy legyen influenza oltás (márcsak azért is mert rengeteget leszek úton, reptéren – jogos…) és tetanusz India miatt.

Aztán utánanézett, hogy mi kellene még Indiába. Nos háziorvosok nem szakértők, de CDC oldala alapján ajánlott oltásokat ők is tudnak mondani. Megvitattuk, viszont mondta, hogy náluk nincs raktáron semmi, időbe telik amíg beszerzik. Nekem kicsit szoros volt az idő, úgyhogy azt ajánlotta, menjek el az utazók klinikájára. Mi a szösz….

Így tehát meglátogattam decemberben az utazók klinikáját. Ez speciális területnek számít, és a környéken nem sok ilyen van, fehér holló ritkaságszámba menő orvossal. Komoly utazási tervet kellett összeállítanom neki, melyik nap utazok és pontosan hova, melyik városokba. Tervezek-e turistáskodni, vagy üzleti út. Mondom ez nem semmi. De belegondolva teljesen jogos, ha üzleti útra mész, akkor valószínűleg valamilyen hotelben tartózkodsz, nem valami ismeretlen helyen és főleg irodában leszel. Ha viszont turistáskodsz, akkor lehet hogy erdőben kempigezel és akkor már mások a játékszabályok.

Szóval komoly kis interjú volt 😀 Aztán nyilván rátértünk arra, hogy magyar vagyok, úgyhogy Európába nekem nem kell oltás HAHA. Mondjuk mondta, hogy ha Németországba a Fekete-erdőbe mennék, azért ott van 1-2 dolog…Fene tudja mi. Nekem a lényeg India volt, főleg mivel először indultam ennek neki.

Akkor jött egy baromi hosszú listával és próbáltuk kibarkochbázni, hogy én otthon Magyarországon melyik oltásokat kaptam már.  Vittem a fotókat a magyar oltási kiskönyvről és néztük együtt. Még jó hogy a latin nevű oltásokat mindenki érti?! Rubeola, himlő meg még egy pár alap oltás ami otthon is kötelező volt. Huh, ezekért legalább nem kell perkálnom. Aztán mondta influenza, tetanusz – ezeket be tudom adatni a gyógyszertárban is, amit meg is tettem. Király, ez is pipa. Aztán felsorolt még 4-5 félét, és mindegyiknél elmondta, hogy mi ellen véd, hány %-ban véd és mennyi esélyem van rá hogy elkapjam ott ahova megyek. Ez azért fontos, mert baromi drágák az oltások, értsd BAROMI DRÁGÁK, úgyhogy ez az én döntésem, hogy mire akarok áldozni és mit kockáztatok. 😀

Mivel nem nagyon terveztem sokféle vidékre menni Indiában, csak Delhi-be, ezért hálistennek CSAK 2 volt fontosabb. Tifusz és vérhas. Erre befizettem. Beadták és kaptam egy oltási kiskönyvet is 🙂 Aztán pedig jött a következő lista az ajánlott gyógyszerekről. Utazók gyomorrontása, igen ez létezik. Például mindenki felhívta a figyelmem arra, hogy ne egyek nyers dolgokat, csapvizet ne igyak, és a csapvizzel mosott dolgokat is kerüljem. Tehát olyat egyek aminek héja van és meg tudom hámozni. De még ekkor is gyakori hogy borzalmas gyomorrontást kapnak az emberek, így erre van egy gyógyszer. Aztán ott van a malária. Erre nincs oltás, csak gyógyszer. 3 nappal azelőtt kell elkezdeni, hogy odaérsz, szedni amíg ott vagy és még egy hétig miután hazaérkeztél. Szóval ez ki van porciózva. De úgy hallottam elég durva mellékhatásai vannak, valamit kiderült, télen nem nagyon vannak Delhiben szúnyogok, úgyhogy végül erre nem volt szükségem.

Na de arra akartam kilyukadni, hogy itt a doki tényleg vágta hogy mi hogy van, mire van szükség ha egy speciális területre utazol, szóval nem nekem kellett hetekig a netet bújni, hogy a jó oltásokat kapjam. 🙂

Minden egyes orvosi élményem eddig érdekes volt, szerencsére egyik sem rossz. Persze lehet horror sztorikat is hallani, ha lesz olyan mindenképp beszámolok, de erre inkább ne kerüljün sor 🙂

2 thoughts on “056 – Egészségügy a gyakorlatban

    1. Igen is, meg nem is. Annyiban nem, hogy elvileg csak új vízum kérelmet érint, hosszabbítást nem. Annyiban viszont igen, hogy ezen intézkedések keretében szigorítottak az USAba való belépést vízummal. Jelenleg ha elhagynák az országot, nem biztos hogy minden gond nélkül vissza tudnánk jönni. Illetve vannak még ilyen apróságok, hogy az amerikai nagykövetségek jelenleg nem pecsételnek semmilyen vízumot, vagyis például ha hosszabbítás miatt új vízum pecsétre lenne valakinek szüksége, az problémás.

Leave a Reply