057 – 23andMe

Avagy 23 és ÉN.

Kicsit folytatjuk az egészségügyi témákat. Tavaly nyáron kezdtek nagyon elterjedni itt a mindenféle genetikai vizsgálatokkal foglalkozó cégek, akik gyakorlatilag gyorstesztekkel feltérképezik génjeink rejtelmeit.

Kétféle ilyen vérvétel nélküli, nyálmintán alapuló gyorsteszt terjedt el nagyon, a 23andMe és az AncestryDNA. Persze azóta már több is létezik, de amennyire tudom e kettő még mindig piacvezető és a legmegbízhatóbb. A 23andMe volt az első cég 2007-ben, akik nyálmintán alapuló teszttel igyekeztek felkutatni a származást. Az emberi géntérkép 23 pár kromoszómából áll. Innen ered a cég neve és az is amivel foglalkozik. Habár a családfa kutatásra éhes ügyfelekkel kezdtek, lassan kiterjedt a génállományunk egészségügyi szempontú feltérképezésére is. Az AncestryDNA megmaradt a származás (családi eredet) felderítésénél.

Nos a származással eléggé tisztában voltunk 😀 és valljuk be ennek Amerikában – a bevándorlók országában – van értelme, de mi úgy gondoltuk, pénzkidobás lenne arra költeni hogy megtudjuk európaiak vagyunk-e.

Viszont öregedő énem kiváncsi lett, vajon mit rejt a géntérképem. Úgyhogy vettünk két 23andMe tesztet.

Mi az értelme?

A génjeink befolyásolják hogyan nézünk ki, milyen ízeket szeretünk vagy éppen nem szeretünk, mire vagyunk érzékenyek esetleg allergiásak, milyen betegségekre vagyunk hajlamosak. És habár életünk folyamán szokásaink nagyban befolyásolják mindezt, azért az alap az génjeinkben van és lehet hogy tudatosabbak lehetünk ha kicsit megismerjük.

A teszt

Köpök az egészre

A teszt egészen egyszerű.

  1. Regisztráld a tesztet. Ehhez le kell töltened az appot, és a nyálgyűjtő tubuson lévő barcode-ot beregisztrálni.
  2. Az instrukcióknak megfelelően add le a mintát 😀 Kicsit CSI szagú az egész mi? Magyarul bele kell köpni a tubusba. Meg van határozva mennyi nyálnak kell benne lennie.
  3. Postázd a tubust. A dobozt újrahasznosítják erre a célra, előre fizetett címkével.
  4. Várj az eredményre. E-mailben szólnak és minden ott lesz a mobil appban.

Génjeidben a kulcs

Na és akkor most rólam kicsit bővebben 😀

Származás

Lengyel – Magyar Barátság?

Jó kis riportokat kapsz, hogy génjeid alapján milyen őseid lehettek. Egy kis történelmet is bele visznek, elmesélve hogy őseink merre vonultak át Európán, stb.

Tehát mint láthatjátok, gén-állományom alapján közel 70%-ban kelet-európai vagyok. Nem ért nagy meglepetés. Leginkább lengyelekkel hasonló, aztán jön Magyarország. Viszont lehetséges némi orosz és ukrán behatás is. Aztán közel egyenlő arányban egy kis francia-német és görög-balkán vér is folyik bennem 😀

Csak halkan jegyezném meg, hogy az eredményt nagyban befolyásolja az adatállomány ami rendelkezésre áll abban a PII információval teli adatbázisukban. Gyanítom Magyarországról nem sok van, így tehát az egyezés esélye is kisebb. Viszont úgy néz ki, elég jó közelséggel dolgozik.

Egészség

Mindenféle genetikai betegségre való hajlamosságra rávilágítanak, pl. Parkinson-kór, 2-és típusú diabétesz, stb. Mindenki megnyugodhat, nincsenek ilyen jellegű defektjeim. Viszont érdekes hogy a glutén-érzékenységet meghatározó 2 variánsból nálam 1-et észleltek. Mit jelent ez? Semmit. LEHET hogy valamikor kialakul glutén-érzékenység. De lehet hogy nem.

Ez amúgy megfigyelhető az összes riportnál, hogy biztosra semmit sem mondanak, nem is lehet. De szerintem az is benne van, hogy az amerikaiak előszeretettel perelnek ha valamit nekik mondtak és a végén nem úgy lett.

Na és akkor most jön az izgalmas rész (legalábbis számomra). Wellness és egyebek.

Olyan dolgokra világított rá, amikbe nem gondoltam igazán bele hogy ez mind genetika. Viszont ha ezt hamarabb tudom, lehet sportolónak állok inkább 😀

Wellness jellemzők

Felhívnám a figyelmet, hogy az izom kompozícióm elit sportolókéhoz hasonlít. 😀 Ha ezt hamarabb tudom, lehet már világhírű sportoló lennék, kiöregedve az aktív sportolói korszakból, korai nyugdíj előtt állva 😀

És igen, ezek kb mind igazak. Sok kávét iszok – Amerikában ez csak hatványozódott a sokkal hígabb kávéknak köszönhetően. Nem vagyok mély alvó, és sokat is mozgok alvás közben. Ami viszont tök jó, hogy minden témához van egy kis tudományos magyarázat, mi miért van, hogy működik az emberi test.

Elit sportoló is lehettem volna

Na de ami ez után jön az még jobb. Mindenféle jellemvonásokra is fény derül. Szem szín, hajvastagság, lúd talp, magasságtól való félelem, édes vagy sós preferencia, fül forma és fülzsír típus (WTH?), tengeri betegségre való hajlamosság, (láb)ujj-hosszúság, vagy az ideális ébredési időm (8:14 perc csak hogy tudjátok :P) és még megannyi érdekesség.

Jellemvonások

Ezen kívül még számos kutatásban részt lehet venni, ha többmindenre kíváncsi vagy,(természetesen adataid megosztásával), de odáig én már nem mentem. Távoli rokonok felkutatására is lehet használni. Nem tudom arra vajon mennyire jó és pontos, itt még valószínűleg van hova fejlődni a tudománynak, persze sikersztorik elveszett rokonok megtalálásáról mindig vannak.  🙂

És a végére azért hozzátenném, orvosi célra senki ne használja ezt! Azon felül viszont jó móka.

 

 

Leave a Reply