045 – Las Vegas

A hálaadás hétvégéjét tavalyi tradíciónkat őrizve egy hosszú hétvégés kirándulással töltöttük. Ezúttal Las Vegas volt az úticél. Kocsival indultunk útnak, mivel “csak” 4-6 órányira van tőlünk forgalomtól függően.
—- Lábjegyzet: már teljesen természetes hogy nem mérföldben mérjük a távolságot 😀 —-

Pro tipp: Nevada határához érve mindenképp tartsd be a sebességhatárt (persze amúgy is :D), mert Vegas környékén erre kifejezetten figyelnek. Tapasztalatból mondjuk…

A Las Vegas-i kirándulásokhoz általában hozzátartozik egy Grand Canyon, Hoover gát és Death Valley kiruccanás is. Mivel nekünk van még időnk ezekre a helyekre elmenni – HEHE 😀 -, és a Grand Canyon – Death Valley-re mi több időt szeretnénk szánni, ezért nem sűrítettük be ebbe hétvégébe. De nem kell megijedni, lett így is túrázós napunk.

The Strip – Las Vegas lelke

Hibás. Hivatalosan a Strip nem is Las Vegas-ban van 😀 Tudtátok? A Las Vegas Boulevard út meghosszabbítása, kb. 4.2 mérföld azaz 6.8km hosszú, főleg a hotelek és kaszinók nagy koncentrációjáról híres. De igazából a Las Vegas városhatártól pont délre található, jogi személyiséggel nem rendelkező Paradise és Winchester városában.

Egy kis magyarázat, mi is a jogi személyiséggel nem rendelkező város: olyan település, aminek nincs saját önkormányzata, hanem egy nagyobb egység (város/megye) része és az irányítja.

Úgyhogy mindenki aki eddig azt gondolta hogy Las Vegasban volt, ki kell ábrándítsunk benneteket 😀 😀 😀 Na de lényegtelen, a Strip-et mindenki Las Vegas-nak tekinti. Mi is…

Bellaggio és Caesars Palace

Eredetileg a kaszinókat nem engedték Las Vegas belvárosában építeni, ezért kellett a városhatáron kívülre felhúzni őket. Az első Strip-en lévő hotel 1941-ben épült, aztán 1942-ben a második is is megnyílt. A hotelek és kaszinók sűrűsödése azonban ezután kezdődött a gengsztervilág érdekeltségének köszönhetően. Az egyik biztosító társaság a texasi Galveston szerencsejáték-birodalomból pedig órási finanszírozással segítette a hotelek gomba-szerű szaporodását.

The Mirage

1959-ben felállították a Welcome to Fabulous Las Vegas táblát a városhatártól 7.2 km-re délre, csak egy kicsivel távolabb a legdélebbi hoteltől, a Mandalay Baytől. 1966-ban megnyílt a Caesars Palace, 1973-ban az MGM Grand, hogy csak említsünk párat. A 2000-es évektől viszont sok új hotel épült, pl. a Bellaggio és a Venetian is.

Welcome to Fabulous Las Vegas!

Természetesen ezeket a nagy hoteleket, filmekből látott kaszinókat meg kell nézni! Nekünk az Ocean’s Eleven című film jutott először eszünkbe Vegasról, amiben kirabolják a Bellagiot. De rengeteg film/filmjelenet játszódik Las Vegasban és az itteni hotelekben:

  • Beépített szépség 2 (Miss Congeniality2) a Treasure Island hotel és kaszinóval,
  • Rocky Balboa a Mandalay Bay-el,
  • Ocean’s 13 a Mandalay Bay mellett újra forgatott a Bellagio-ban is,
  • Vasember (Iron Man), Másnaposok és a Másnaposok 3 (Hangover, Hangover Part III) is a Caesars Palace-t használta helyszínként,
  • Szemfényvesztők (Now you see me) pedig az MGM Grand-ben forgatott.
The Strip, New York New York és a The Venetian

Amiket szerintünk mindenképpen érdemes megnézni: Bellagio, MGM Grand, New York New York, Treasure Island, The Venetian, Paris, Caesars Palace. A Paris hotel melletti Eiffel toronyba fel lehet menni, van étterem is ott, bár a várakozási idő állítólag nagyon hosszú, ezért mi ide nem is mentünk fel, de onnan egészen kíváló lehet a kilátás éjszaka az egész Strip-re és a Bellagio szökőkútjának játékára. Ez utóbbit én nem tudtam megunni, mindenképp érdemes megnézni. Délután 3-tól indul be, félóránként más-más zenére egészen este 8-ig. Utána viszont 15 percenként van este 11-ig. A New York New York-nak óriási hullámvasútja van, a The Venetian hotelnél természetesen a velencei kanálisok mintjárása lehet gondolázni. Szóval mindegyiknél van valami egyedi, de alapvetően az összes hotel és kaszinó. A kaszinó és éttermi részekbe be lehet menni úgy is ha nem ott szálltál meg. Szóval a nagy szerencsejátékosok végig próbálhatják az összeset 😀 Ja hát és rengeteg bolt/pláza található a hotelekben is és azokon kívül is, csak hogy lehessen pénzt költeni.

Bellaggio, New York New York, Excalibur

Még mielőtt kérdeznétek, igen mi is kaszinóztunk 😀 Igaz, csak utolsó reggel indulás előtt. Annyira nem hat meg minket a szerencsejátékozás és inkább az egész vegasi feeling-re voltunk kíváncsiak…

Egyéb látnivalók

The Neon Museum

Egy non-profit szervezet által létrehozott múzeum ami viszonylag új, 1996 óta működik, és az ikonikus vegasi neon feliratokat gyűjti és állítja ki utókor számára. Ennyit tud, de elég jó hangulata van, ahogy a “roncstelepre” hasonlító udvar tele van kiselejtezett neon feliratokkal. Este különösen jó lehet, tartanak kivilágított túrákat is.

Neon Museum

Show műsorok

Szinte kötelező program ha Vegas-ban van az ember. Valamilyen show műsor, koncert legyen fent a listán. Mi sajnos a Backstreet Boys koncertjegyekről lekéstünk, mind elkelt mire jegyet akartunk venni 😀 Viszont vettünk jegyet a Cirque du Soleil egyik előadására, mégpedig a Michael Jackson munkássága ihlette ONE címűre. Én amúgy is szeretem a Cirque du Soleil előadásait, itt pedig a választék óriási. Minden hotelben más-más előadás van. A Michael Jackson ONE-t csak ajánlani tudjuk. Óriási volt, nem annyira cirkuszos mint a többi, de kizárólag Michael Jackson zenékre nyomják az akrobatikus elemet. Iszonyat jó. Sajnos erről nyilvánvaló okok miatt semmilyen felvételt nem lehetett csinálni. De az ilyesmit amúgy is élőben kell látni!

Red Rock Canyon

A Red Rock Canyon nagyon közel van Vegashoz, és kvázi egy mini Grand Canyon már ami a színeket illeti. Nem véletlen a névválasztás sem, meghatározó vibráló vörös homokkőzete nagyon látványos. Autóval egy 13 mérföldes útvonalon is meg lehet tekinteni, de mindenképp érdemes valamelyik túraútvonalra gyalog is rátérni. Az igazán vörös rész, az autóút mellett található, és itt mindenképp érdemes időzni kicsit.

Az egész nemzeti park amúgy felettébb népszerű a hegymászók között. Na de itt mást nagyon nem is lehet említeni, úgyhogy beszéljenek a képek.

Carroll Shelby Museum

Ha esetleg nem hallottatok erről a nevezetességről, nem kell meglepődni. Érthetetlen módon, ez nem szerepel a legtöbb ajánlóban a kötelezően megnézendő helyek között. Egyfelől oké, mert mi köze van egy autó múzeumnak Vegas-hoz; másfelől viszont annyira jó, hogy illene feltenni a listákra. Na de mi is ez? Otthon nem annyira népszerű/elérhető a Ford Mustang, úgyhogy elsősorban talán a Gone in 60 seconds (Tolvajtempó) című filmből lehet ismerős, ahol a fő bonyodalmak egy 1971-es Mustang ellopása körül alakulnak ki – ami történetesen egy Shelby Mustang GT500. Ebből már kitalálható, hogy a Shelby (Shelby American hogy pontos legyek) nem más mint egy cég, akik Ford Mustangokat építenek újra, tunningolnak. Legalábbis így indult a dolog a 60-as években, amikor is Carroll Shelby (aki egyébként nem nagy meglepetésre autóversenyző volt) elkezdett egyedi izomautókat építeni.

Shelby múzuem

Aztán szép lassan oda fejlődtek a dolgok, hogy manapság a Shelby mérnökei napi kapcsolatban vannak a Ford fejlesztőcsapatával és már nem csak Mustangokat építenek át, hanem például F150 truck-okat is. Amikor ott voltunk épp volt a műhelyben egy 1000 lóerős F150. Nem elírás, csináltak egy 1000 lóerős pickup-ot! De természetesen azért a “fő termék” még mindig a Mustang. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egyrészt lehet tőlük is venni (nagy ritkán) autót, de általában elmész egy Ford kereskedésbe, kiválasztod a gyári Mustangodat és a kereskedő elküldi a Shelby-hez, ahol kicsit “felpiszkálják”, vagy ha van korábbról egy Mustangod, akkor te is elviheted hozzájuk.

Maga a cég hihetetlen szimpatikusnak tűnik, mi egy szombaton voltunk ott, épp bevittek minket a műhelybe (mindenképp úgy menjetek, hogy meg tudjátok csinálni az ingyenes(!) túrát, hihetetlenül jó!!), amikor is elsétált egy csávó farmerben, kapucnis pulcsiban olajos kézzel. Mondta a túravezető, hogy ja ő Vince LaViolette, Vice President of Operations, azaz nagyjából ő irányítja a céget. Ezen kívül ő a vezető tervező és az egyik tesztpilóta. És mellesleg bejött szombaton kicsit bütykölni az egyik új fejlesztést, és ha már ott volt és látta hogy van ott vagy 30 látogató, mesélt nekünk egy jó fél órát arról mit hogyan csinálnak.

Bár az előtt már említettem, hogy mindenképp úgy kell jönni, hogy meg tudjátok csinálni a túrát, egy fél mondatban mindenképp meg kell emlékezni a túravezetőről. Egy csávó van, ő csinálja az összes túrát. Valószínűleg 70 felett van az öreg és egyértelmű, hogy az egész életét autók között töltötte, úgyhogy minden amit mesél, azt nem könyvből olvasta, hanem “been there, done that”.

Shelby múzeum / gyár

Úton hazafelé

Egyet mondunk, a hosszúhétvégi vasárnapi forgalom rémes. A 4-5 órás utat nekünk 8 alatt sikerült megtenni. Innen vagy nagyon korán kell elindulni, vagy nagyon későn 😀 Mindenesetre van egy-két érdekes dolog az úton, ahol érdemes megállni.

Seven Magic Mountains

Azaz magyarul Hét Mágikus Hegy egy Ugo Rodinone nevű amerikai, de svájci születésű művész alkotása. 33 mészkő darabból alakított ki 7 nagy totem szerű építményt, mellyel érzékeltetni akarta a nagyon mű dolgok természetben való elhelyezését. Hmmm, talán a felhőkarcolókra utal???

A totemek 9-10 méter magasak, és az érdekességük hogy a mészkődarabok nagyon neon színűre lettek festve. A kiállítás elvileg csak 2018 decemberig volt hirdetve, azonban nagy sikerére való tekintettel még 3 évig itt, azaz Las Vegastól délre fognak állni ezek az építmények.

Azon kívül hogy nagyon instagramra passzoló képeket lehet itt csinálni, mást nem nagyon tud 😀

Seven Magic Mountains

Baker

Baker csak egy kisváros Californiában, ami Las Vegasból hazafelé ideális – és gyakorlatilag majdnem az egyetlen lehetséges – megálló is, kb félúton volt nekünk. Egyik érdekessége amúgy, hogy ez a város a Death Valley – a világ legmelegebb helyének – kapuja, ezért itt nagyon nagy az átmenő forgalom, a megpihenő emberek. És nem véletlen tehát, hogy itt található a világ legmagasabb hőmérője is.

Kb. 40 méter magas, és egyébként a világ legmelegebb napjának emlékére állították. A rekord 56.67 Celsius (134 Fahrenheit) volt nem messze, a Death Valley-ben 1913. július 10-én. 1991-ben állították, de aztán állítólag a nagy szél hamar ledöntötte, de 1992 októberére újraépítették beton alapokkal megerősítve. Azóta is áll és méri a hőmérsékletet….Illetve 2012-ben egy időre lekapcsolták a $8,000 havi áramszámlája miatt 😀 2014-ben a korábbi rekord 101. évfordulójának napján viszont visszakapcsolták. Ez a hőmérsékleti rekord azóta sem dőlt meg amúgy!

The World’s Largest Thermometer

Másik érdekesség, amit csak ott fedeztünk fel, az Alien Fresh Jerky bolt. Aki nem ismerné a beef jerky-t, annak elmondjuk hogy ez igazi amerikai cucc, szárított marha hús. Én szeretem 😀 Persze van már nem csak marhából is. Az Alien Fresh Jerky pedig egy bolt, ufó témával, ami tele van ilyen jerky-vel és egyéb furcsaságokkal. Például itt kapható alligátor jerky is, és mindenféle ufós ereklye.

A bolt amúgy egy klasszikus családi vállalkozás, eredetileg Nevadában alapították, de 2002-ben ide költöztették a boltot, mondván hogy a Death Valley-ből jövő illetve oda tartó forgalomnak szüksége van jól eltartható, magas protein tartalmú snack-re. Amire a jerky tényleg kiváló. Az ufó témával pedig csak egy kissé érdekesebbé akarták tenni. Hát bevált.

Alien Fresh Jerky bolt

Kis videó a végére:

One thought on “045 – Las Vegas

  1. Nagyon tetszett a leírás.Profi a fotózás és a film is .Gratulálok! Apa

Leave a Reply