031 – Los Angeles 3. rész – Universal Studios Hollywood

Egy felhős szombati napon úgy döntöttünk, elmegyünk a következő Los Angeles-i nevezetességbe, a Universal Studios Hollywood-ba. Ez legalább egy egész napot igénylő program, de inkább több. A Universal Studios Hollywood egy több mint 100 éve működő filmstúdió és vidámpark egyben, a róla elnevezett Universal City-ben. Természetesen az első években még csak a stúdió működésébe engedtek betekintést, a vidámpark rész kiépülése 1965-ben kezdődött. Viszont az első igazi “ride” az 1991-es E.T. volt, ahol a vendég beül egy kocsiba és úgy viszik végig az izgalmakon 🙂

Universal City tulajdonképpen egy külön város, külön irányítószámmal, plázával, tisztítóval és DMV-vel (ami, mint megtudtuk csak egyetlen napon van nyitva a héten). A “város” érdekessége, hogy senki sem lakik itt hivatalosan, de természetesen három Starbucks azért itt is van.

Egy kis logisztika

Ugye ez Los Angeles mellett található, tehát nincs olyan nagyon közel hozzánk. Így hát úgy döntöttünk, hogy hamar elindulunk. Hétköznap a park attrakciói 10kor nyitnak, és a korai belépés 9kor kezdődik. Hétvégén viszont ez egy órával előrébb tolódik, hogy eleget tegyenek a hétvégi turista-rohamnak, tehát korai belépés 8kor, attrakciók nyitása 9kor. Ha teheti az ember, érdemes hétköznap menni. Valamint nem mindegy az év milyen időszakában megyünk, mint általában minden vidámparkban, vannak nagyon felkapott időszakok. A mi májusi szombatunk nem volt felkapott, a hétvégén semmi ünnep, az idő sem volt olyan nagyon meleg és napos, viszont hétvége, tehát így is lehetett számítani arra, hogy sokan lesznek. Kicsivel 9 előtt értünk oda, a parkolás 25$ a sima parkolóban, de van parkolóhely 35$ -ért is.

Jegyárak:

  • Bérletek: 3 féle éves bérlet van 179$-tól egészen 609$-ig, attól függően hogy vannak-e olyan dátumok, amikor a bérlettel nem mehetsz (pl. nagyon felkapott nyári hónapok, karácsony, amikor minden turista is megy) vagy sem, kapsz-e kedvezményt az ételeből/italokból, amiket bent veszel vagy sem, igyenes-e a parkolás vagy sem, beállhatsz-e az expressz sorba a látnivalóknál vagy sem. Elég durva árak…
  • Napijegyek: Az 1-2 napos jegyárak 99$-tól 349$-ig terjednek attól függően, hogy általános vagy expressz jegyet veszel, 1 vagy 2 naposat, esetleg VIP-t, vagy esetleg kaliforniai lakos vagy. Mi beválasztottuk a kaliforniai lakosoknak szóló 1 napos jegyet, mivel elvileg ahhoz hogy bizonyítsuk hogy itt lakunk, egy kaliforniai irányítószámra regisztrált bankkártya kell (pipa), illetve egy közüzemi számla (pipa). Így CSAK 99$ volt fejenként.

Tipp: bármilyen jegyet is veszel, vedd meg online (sorbanállás elkerülése és az online kedvezmény miatt is megéri)!!

Belépés előtt természetesen security check van, valamint nem vihetsz be ételt és italt, kivéve gyümölcsöt és vizet. A komplexum két szintes. A legtöbb dolog a fenti szinten van, és ide is érkezel meg amikor belépsz. Arról, hogy melyik szinten érdemes kezdeni, megoszlanak a vélemények, de annak érdemes utána nézni hogy egy-egy attrakció melyik időszakban a legforgalmasabb. Ugyanis gyakran előfordul, hogy több a várakozási/sorbanállási idő, mint maga a látnivaló/program.

Harry Potter and Forbidden Journey

A mi kis élménytúránkat itt kezdtük. Egy teljes kis városrész van a Harry Potter világnak, azaz tulajdonképpen Roxfort (Hogsmeade) ami nagyon jól néz ki, hóval a háztetőkön (jó, nyilván nem rendes hó a 18 fokban). És benne Roxfort teljes valójában! A városkát átszelve, a kastélyba mindenképp be akartunk menni, úgyhogy beálltunk a sorba, bár nem nagyon volt fogalmunk hogy hogy is fog kinézni ez a látványosság. De hát Harry Potterről van szó!!! Beérve a varázslóiskolába a nagy táskákat el kellett zárni egy kis szekrénybe. Na itt kezdett gyanús lenni, hogy milyen is lesz ez az attrakció 😀

Aztán a Roxfort alagútjain keresztül, eljutottunk sötét varázslatok kivédését tanító osztályteremhez és Dumbledore irodájához is. Nagyon nagyon jók már csak ezek a termek is. Ezt követően elindul a hullámvasút, ami felemel, fejreállít, kb mindent csinál a kastély falai között ahol rádtámadnak a pókok. Repülés szimulálás van ahogy követed Harry Pottert a seprűjén a quidditch meccs közben hogy elkapd a cikeszt, majd jönnek a dementorok és menekültük a hegyvidék fölött. Nagyon durva! 😀

Tipp: Ha nem bírod a hullámvasútat, akkor ezt sem neked találták ki, esetleg egy B6 segíthet :). Elég rövid, de intenzív. Szóval én gyerekek nem nem ajánlanám, bármennyire is szeretik a Harry Potter filmeket. Továbbá sajnos ha nagyobb darab ember vagy  akkor nem tudsz felülni erre, ugyanis a székek elég szűkek. Hivatalosan azt írják hogy ha a derekad szélesebb mint kb. 100 cm, akkor nem valószínű, hogy beférsz a székbe. De van próbaülés, hogy kibpróbáld.

A hullámvasútról nincs videónk, túlságosan kell kapaszkodni 😀 És amúgy is, inkább ki kell próbálni! De pár képet megosztunk.

Harry Potter világ I.

Olivanders

A varázspálca készítő boltja. Kb 20 főt engednek be egyszerre, úgyhogy itt is jól meg kell választani hogy a nap melyik szakában mész be. Egy szerencsés vendég megtapasztalhatja hogyan választja ki a megfelelő pálca a varázslót. Sajnos a mi varázserőnk a hétvégére teljesen elfogyott 😀 Úgyhogy nem mi voltunk a kiválasztottak. De természetesn a show után a bolt részen vehetsz magadnak pálcát. Akár olyat is ami valamelyik Harry Potter szereplő pálcájának teljes mása. Őszintén szólva a pálcák nem nyerték el a tetszésünket, kicsit minőségibbre számítottam 🙂 És az is gyanús volt, hogy ár nem volt kiírva egyikhez se. Úgyhogy pálcánk nem lett.

Three Broomsticks

A Harry Potter világ része a Három Seprű (Three Broomsticks) kocsma, ahol az ebédünket fogyasztottuk el. Nincs nagy választék, de nem is kell. Fish&Chips, Spare Ribs volt a mi választásunk. De van pásztorpite is, aki méginkább angol kaját szeretne enni. A hal és a borda is finom volt, az adag is megfelelő. De ami mégjobb, hogy az ára nem több mint ha egy sima városi étteremben ennél. Ami meglepő, mert azt hinné az ember, hogy ilyen helyeken megpróbálnak még inkább lehúzni. De amúgy is költesz eleget a belépőjegyre, valamint úgyis veszel valami szuvenírt is. Szóval az étel ital nem drágább mint egyébként.

Tipp: Akár ebédelni, akár vacsorázni mész ide, érdemes korai étkezésben gondolkodni. Mi fél12 körül mentünk ebédelni, és ekkor még nem volt nagy sor.

És természetesen megkóstoltuk a híres Vajsört (Butter Beer), amit amúgy nem csak a Három Seprűben lehet inni, hanem a Harry Potter világ utcáin található mozgókocsiknál is.

Harry Potter világ II.

Studio Tour

A stúdió túra (Very Famous Studio Tour) a felső szintről indul és buszokkal visznek le azokra a területekre, ahol tényleges forgatás még a mai napig folyik. Miután bemutatták a nagy hangárokat, ahol a különböző zárt terű forgatási helyszínek (pl. jelenleg is folyt az amerikai tehetségkutató “The Voice” forgatása) vannak, elmentünk egy-egy külső forgatási helyszínhez is. Például láttunk mexikói városrészt, western falut, illetve európai és nagyvárosi városrészeket, ez utóbbi New York utcái mellett megtestesíti Moszkvát és számos más nagyvárost is. Elmondták, hogy tulajdonképpen csak át szokták festeni a falakat, ajtókat, a téglafal kinézetet pedig ilyen ráfújt habosított dologgal oldják meg, tehát bármikor variálható másmilyenre. Ezt követően a túra egyik fő látnivalója jött, ami egy alagútban a King Kong 360 3D látnivaló volt. Az alagútban köréd van vetítve a King Kong helyszín és az hogy King Kong harcol meg dobálja a kocsikat, és hogy érezd is mekkora fíling ez, természetesen a busz alatt ennek megfelelően rázkódik, füsttel és minden egyébbel megspékelve.

Ez után újra külső helyszínekhez visznek, bemutatnak egy két időjárási viszontagságokkal járó szimulációt, esőt illetve azt ahogy a víz elönt egy várost. De láthatjuk A cápa forgatási helyszínét a robotcápával, felrobbanó gáztartállyal, valamint a Psycho-ból ismert Bates motelt is. Vicces sztori, hogy A cápa című film forgatásához tervezett robotcápát Spielberg Bruce-nak nevezte el, és a forgatás előtt természetesen letesztelték a működését. Csak hogy édes vízben. A forgatás viszont sós vízbe zajlott és hát a mechanikus dolgoknak nem tett jót a sós víz 😀 Így a forgatási idő, amit a cápás jelenetekre szántak, kb megháromszorozódott. Aztán néhány filmben szereplő jármű mellett haladunk el (pl. Knight Rider, Vissza a jövőbe, Transformers) amik többsége faroslemezből készült. 😀 Majd a Világok harca (War of the Worlds) című filmben látható repülégép szerencsétlenség helyszínét is megnéztük, ami persze kisebb nagyobb módosításokkal több filmben is előfordult. Itt egyébként egy rendes Boeing 747-es volt szétcincálva. A túra végén újra egy alagútba mentünk, ahol a Halálos iramban (Fast & Furios) egy akciójelenétbe csöppentünk.

Ezt a túrát kár lenne kihagyni, kb 1 óra hosszúságú, de nagyon sokrétű és érdekes, ahol a látnivalókon kívül a túravezető segítségével egy-két érdekességet is megtudhatunk. Mi ezt még ebéd előtt csináltuk meg, így a várakozási idő se volt olyan hosszú.

Tipp: Ha tudtok úgy helyezkedni, akkor a buszok menetirány szerinti bal oldalára üljetek, a legtöbb látnivaló ott lesz. Kivéve ha A cápa és Bates motel különösen fontos. Az a jobb oldalon lesz 🙂

Studio Tour

Special Effect Show

Ez egy speciális effekteket bemutató kb 25 perces műsor, ahol elárulnak egy-két kulisszatitkot. A műsorban bemutatják, hogy a filmes hangeffekteket hogyan veszik fel, a horrofilmek véres-késes jeleneteit mivel csinálják, de technológiai megoldásokat is felvillantanak.

Tipp: A műsor csak meghatározott időpontokban indul, úgyhogy érdemes erre odafigyelni.

Jurassic Park

A Jurassic Park az alsó részen található, itt álltunk a legtöbbet sorba, kb 45 percet mivel a délután kellős közepén valahogy 3 óra után értünk ide. Maga a “ride” csak 5 perc kb, viszont tök jó!

Tipp: Érdemes esőkabátot vinned magaddal, ha erre fel akarsz ülni, mert eleve egy vízi látnivalóról van szó, egy többszemélyes csónakba ülsz be, de a végén garantáltan vizes leszel, különösen ha a csónak első sorában, illetve a széleken ülsz.

Mindenképpen fel akartam ülni erre, ugyani 2018 szeptemberében megszűnik a látványosság, hogy teret adjon a Jurassic Park sorozatot leváltó Jurassic World-nek :D. Viszonylag nyugisan indul a látnivaló, lassan mész a vizen, megnézed a barátságos robot-dínókat, ahogy eszik a növényeket. Aztán viszont bemész a veszélyzónába, ahol már minden tök sötét és T-Rex szétrombolt mindent és a végén rád is rád támad. De a 25 méter magasan lévő épületből egy meredek lejtőnről szélsebesen belecsobbansz a vízbe és megmenekülsz 😀

Ezt a videót nem mi készítettük, mi féltettük magunkat és a telefonunkat is ehhez 🙂

A legtöbb látnivalóra meg van határozva, hogy gyerekek felülhetnek-e, ami nem kifejezetten gyerek látnivaló, ott általában 100-120 cm magasság alatt nem ülhetnek fel a gyerekek. Valamint mindegyiknél, amire mi felültünk, felhívják a figyelmed arra, hogy ha hajlamos vagy tengeribetegségre, vagy szívbeteg vagy akkor ez neked nem ajánlott.

Amit kihagytunk

Nos, a napot így is bőven kitöltöttük és úgy döntöttük, hogy egy napra elég volt ennyi izgalom, úgyhogy majd 1-2 év múlva megnézzük a többit is. Van még bőven. Itt most a teljesség igénye nélkül felsorakoztatok néhányat, amit még érdemes lehet megnézni, de a teljes listáért katt ide: https://www.universalstudioshollywood.com/

  • Flight of Hippogriff – Harry Potter világ része, egy klasszikusabb hullámvasút, ami Hagrid kunyhója felett/mellett megy el és közben láthatsz egy Hippogriff-t is.
  • Revenge of the Mummy – Azaz A múmia film alapján készült attrakció, ami szintén intenzív, főleg a sebességet illetően. Kb 72 km/h sebességet elérő katapult is a része.
  • Transformers 3D – Szintén elég intenzív, ugyanis repülés szimulálás 4 emelet magasan és mindenféle harcjelenet Optimus Prime oldalán, úgy hogy közben 3D szemüveget viselsz.
  • Despicable Me – A Gru című film alapján készült vicces 3D/4D attrakció.
  • Walking Dead – Ami nem olyan attrakció, ahol fel kell ülni valamire, hanem sétálós. Viszont írják is, hogy kb “menekülnöd” kell a zombik elől 🙂
  • Simpsons – amellett hogy itt is van attrakció, egy egész külön kajálda rész van itt, és mi kipróbáltuk a hatalmas fánkot 🙂
Óriás fánk vajsörrel 🙂

Összefoglalva, akár a hollywoodi, akár az orlandói park megér legalább egy napot, mert ha bár vidámpark van (volt) otthon is, illetve közelebb, de ilyet nem nagyon látsz ott!

Leave a Reply