029 – Hogyan szerezz jogsit – 1. rész

Úgy döntöttem nem húzom tovább a dolgot és nekiállok ennek a jogsi intézésnek. Így több, mint fél év ittlét után, éppen ideje volt. Illetve nem akartam megvárni, amíg megállít egyszer a rendőr és elő kell adnom neki egy performanszt, ahol elmagyarázom, hogy hát van ez a kis rózsaszín kártya, amin egyetlen szó sincs angolul, na ez a jogosítványom. Ja, és még van ez a szürke kis könyv, amiben ugyan az angol oldal nincs kitöltve, de ez a nemzetközi jogsim… “rendőr bácsi, ne tessék megbüntetni!!” 🙂

Természetesen, mint szinte minden, a jogosítvány is kicsit más minden államban. Mármint konkrétan nincs olyan, hogy “amerikai jogosítvány”, olyan van, hogy “kaliforniai”, ami Kaliforniában hivatalos, de ha elköltözöl egy másik államban, akkor bizony X időn belül meg kell szerezned az ottani jogsit. Ennek elsősorban nem az az oka, hogy annyira mások lennének a szabályok az egyes államokban, hanem sokkal inkább az, hogy a jogosítvány ún. “state issued ID”, azaz azonosításra alkalmas hivatalos irat. Márpedig ilyennel rendelkezned kell / jó ha van abban az államban ahol élsz. Nyílván például egy útlevéllel ki tudod ezt váltani, de ha mondjuk autóhitelt szeretnél, akkor ott a legtöbb bank kéri az adott államban érvényes jogsit.

DMV

Avagy Deparment of Motor Vehicles. Olyasmi ez, mint az okmányiroda nálunk, azzal a különbséggel, hogy itt csak járműval kapcsolatos dolgot lehet/kell intézni. Igen, a híre is olyan, mint nálunk az okmányirodának 🙂
Itt kell bejelentened ha vettél/eladtál autót, illetve itt tudsz jogsit intézni.

Az első és legfontosabb szabály, hogy foglalni kell időpontot. Szerencsére ezt meg lehet tenni interneten keresztül is. Na ez nem azt jelenti, hogy nem fogsz sorban állni, de egy rövidebb sorban fogsz állni 🙂 Itt jön a következő pont, NAGYON oda kell figyelni hova állsz be. Ahol én voltam, ott például ha nem volt időpontod, akkor nem a főbejáratnál lévő sorba kellett állnod, hanem elküldtek valahova az épület mögé – nem tudom mi van ott, nem mertem megnézni :).
Szóval bármit szeretnél intézni, amit nem lehet interneten keresztül, foglalsz időpontot, aztán irány a DMV.

Jogosítvány – első fázis

Én ugye jogosítványt mentem intézni. Ez alap esetben két fázisban történik. Az első a regisztráció, látásvizsgálat (vision exam) és a KRESZ teszt (written test vagy knowledge test), majd a második a forgalmi vizsga (behind the wheel test). Stílusosan én kocsival érkeztem jogosítványt szerezni, mert a) kurva kemény vagyok, illetve b) nemzetközi jogosival lehet vezetni. Mondjuk halkan jegyzem meg, az, hogy mennyi ideig lehet vezetni nemzetközi jogsival Amerikában, az egy nagyon jó kérdés – legalább 3 különböző megfejtést olvastam különböző helyeken. Úgyhogy ha esetleg valaki kiköltözik ide, minél előbb csináld meg, ne várj vele fél évet, mint én 🙂 Na de lássuk hogy megy a dolog.

START HERE

Ahogy az várható, sorbanállással kezdődik, majd a “START HERE” pultnál adnak egy kis papírt amin a neved van, meg hogy miért jöttél, majd elküldenek a következő állomásra, ami lényegében a jelentkezési lap (DL-44 form) kitöltése. Érdekes, hogy ezt nem lehet előre letölteni, kinyomtatni és úgy odavinni. Ezt nagyon furcsáltam, de aztán megvilágosodtam. A trükk az, hogy papíron kell csinálnod, hanem számítógépen és ez rögtön be is kerül a rendszerbe, nem pedig az ügyintéző gépeli be – 21. század ez kérem szépen! És valószínűleg azért nem lehet neten, mert a regisztráció után azonosítanak is (lásd később). Fontos tudnivaló: a jelentkezési lapon meg kell adnod a szemed és hajad színét (ez még talán menni fog – mondjuk lányoknál a hajszín érdekes kérdés, de ezen most lendüljünk túl), illetve a magasságod és a testsúlyod. Na és itt a csavar, hiába tudod te ezt cm-ben és kg-ban, azt a hajadra kenheted. A magasságot lábban és inch-ben kell megadni (pl. 5 feet 9 inch), a tömeget pedig fontban (pl. 180 lbs). Szerencsére itt még használhattam mobilt, úgyhogy egy gyors átváltás után már meg is volt a jelentkezési lapom. Másik fontos dolog – a végén nem kapsz semmilyen papírt, csak egy “sorszám” féleséget, ez azonosítja a jelentkezésedet, ezt fel kell írni a kis papírodra.

Látásvizsgálat és anyagiak

Következik az újabb sorban állás (ülés) a tényleges mókához. Ablakos rendszer van, mint otthon. Odaballagsz, elkérik a kis papírt meg az összes egyéb szükséges iratot. Ha vízumos vagy, akkor kelleni fog az útleveled (ebben benne van a vízum ugye), de ezen felül kell az legutolsó I94 formod is, plusz valami amivel igazolod, hogy itt élsz (pl. közüzemi számla vagy bankszámla kivonat – igazából bármi, ami hivatalos, rajta van a neved és a címed), illetve a Social Security kártya (nem elég, ha bediktálod a számot, kell “bizonyíték”). Ha ezeket átadod, elkezdődik a szokásos hivatali papírozás, beírnak egy csomó adatot valahova, lefénymásolnak mindenfélét, kitöltenek ezt-azt, stb. Aztán egyszer csak szólnak, hogy mivel jogosítványért jöttél, csak megnéznék, hogy teljesen vak vagy-e. Van egy tábla, onnan kell olvasni betűket. Őszintén sokkal egyszerűbb, mint otton. Mármint ha otthon nincs vele gondod, itt röhögve megcsinálod. Konkrétan én azt néztem, hogy amíg vártam, simán el tudtam olvasni onnan is a betűket, pedig az egy 1.5 méterrel biztos hátrébb volt. Érdekesség, hogy itt vesznek ujjlenyomatot, és minden további állomáson ezzel azonosítod magad.

Illetve itt rögtön fizetned is kell, ha már idejöttél. Ez $35 befizetését jelenti, azaz olyan 9000Ft. Ennyibe kerül a jogsi, semmi más kötelező költséged nincs!

Mosolyogj!

Ha megvagy a látásvizsgálattal, a következő állomás a fényképezés. Itt előszőr elkérik a papírodat megint, illetve biztos ami biztos ujjlenyomat scan. Normál esetben egy fényképet csinálnak, kivéve, ha én állok ott, mert akkor kettő kell 🙂 Az elsőn nem jól tartottam a fejemet… Ha ez megvan, egy gyors fénykép és már mehetsz is tesztet írni.

KRESZ teszt

A KRESZ teszt egy külön teremben van (examination area), itt már nincs mobilozás nyílván. Manapság már nem papíron töltöd ki a tesztet (hacsak nem kéred), hanem érintőképernyős gépeken. A teszt 46 kérdésből áll, legalább 38-at tudnod kell (83%). Idő limit nincs. Amúgy maga a felkészülés a tesztre teljesen önállóan megy, nincs semmilyen kötelező tanfolyam vagy bármi. Van egy INGYENES könyv (Driver Handbook), azt kell megtanulnod. Illetve nyílván lehet mindenféle próba teszteket találni neten, azokat azért érdemes megnézni. Fontos: csak azért mert már X éve vezetsz otthon, egyáltalán nem biztos hogy átmész a teszten!! Nyílván sokkal könnyebb lesz rá felkészülnöd, de érdemes egyszer végignézni a könyvet meg pár tesztet kitölteni. Van pár spéci szabály, amit nem fogsz tudni. Például, mit jelent a zöldre festett padka? 😉

Nekem egy hibám lett végül; érdekesség, hogy amikor a magyart csináltam még otthon, akkor is egy hibám volt 🙂  Ha megbuksz, még két próbálkozásod van ott helyben, ha harmadszorra se mész át, akkor 7 napig nem próbálkozhatsz újra.

Kezdhetsz gyakorolni

Ha átmész a teszten, kapsz egy spéci tanuló jogsit (learner’s permit). Ezzel vezethetsz, de csak úgy ha van veled valaki, akinek van “normál” kaliforniai jogosítványa. Ugyanis, itt tényleg nincs kötelező tanfolyam. Ha megvan a KRESZ vizsgád, menned kell gyakorolni ÉLESBEN. Nyílván itt is vannak amúgy ilyen tanfolyam féleségek, ahol profi oktatóval tudsz gyakorolni, de alapvetően apu/anyu/tesó is elvihet vezetni tanulni. Nem azt mondom, hogy ez megmagyarázza, hogy miért nem tudnak vezetni az amcsik, de lehet 🙂

Szóval most gyakorlok :), de ne aggódjatok, lesz poszt a forgalmi vizsgáról is.

2 thoughts on “029 – Hogyan szerezz jogsit – 1. rész

  1. Halihó. Tudnank valahogy beszelni privátban? Szeretnek egy ket kerdest a jogsival kapcsolatban kerdezni. Köszönöm

    1. Hello, a legegyszerűbb módja talán ha Facebookon küldesz egy privát üzenetet az “Amerikai mesék” oldalnak, azt csak mi ketten olvassuk 🙂

Leave a Reply