028 – Amikor céges egyetemre jár az ember

Ez a téma most nem annyira Amerika specifikus, inkább a munkámhoz köthető, de mivel érdekes és itt van az USA-ban, gondoltam megosztom veletek.

A cégünk nagy hangsúlyt fektet az oktatásra, ezért mindenféle training/oktatás van. Ez eddig még ugye nem olyan nagy szám, de mivel a cég nem csak egy-két városban/államban van jelen, ezért az hogy az emberek mikor hova utazzanak egy-egy training miatt sokszor fejtörést okozott a szervezőknek. Ezért kitalálták, hogy létre hoznak egy céges “egyetemet”, ami a cég oktatási központja lesz. Így egyszerre több embert is tudnak megmozgatni. Nekem pedig már második alkalommal volt szerencsém meglátogatni ezt a létesítményt 🙂

Az egyetem a szobám ablakából

Néhány adat: 2011-ben nyitott, a Dallashoz közel található Westlake, Texasban. A számok nyelvén: 300 millió dollárból, 43 hektár területen a semmi közepén 65000 m2-nyi épületet húztak fel, melyben 800 szoba, jónéhány konferencia és oktató terem mellett elfér egy edzőterem is. A semmi közepén van, mert nyilván azt akarta a vezetőség, hogy itt az oktatás illetve a céges kapcsolatépítés legyen a fókusz és az emberek ne akarjanak már elmenni a városba szórakozni. Viszont természetesen ekkora épülethez a kiszolgáló személyzet is óriási.

Tényleg a semmi közepén van

Egy központi étterem van – The Market -, ahol a kínálat olyan nagy és változatos, hogy még sosem tudtam végig enni a kínálatot. Meleg és hideg reggeli variációk, gyümölcs, turmix és smoothie pult, délben és este átalakul több tematikus pulttá. Nyilván mindig van amerikai, de olasz, mexiókai, ázsiai konyhát is választhatsz. Gyakran van tenger gyümölcsei pult is. A vegán és desszert pult állandó jelenlevő, természetesen változatos menükkel. Nem ettem még rosszat itt. Az egyetlen amiből nem sok van, az a leves. Az amerikaiak nem leveses népek, de így is van azért naponta két fajta, ami azért nem rossz arány.

Fun fact: Állítólag a legnagyobb áfonya rendelése az egyetemnek van az USA-ban 😀 ÁLLÍTÓLAG…

A másik lehetőség, ahol enni lehet, egy külön épületben van – The Barn -, ami igazából inkább a szórakozás helye ezért kicsit távolabb is helyezték el a főépülettől 🙂 Itt vacsorát lehet kapni, és menü nagyjából két állandó fogás köré épül: a híres texasi marhaszegy (brisket), ami isteni omlós és persze a mac&cheese, ami ugye az amerikai sajtos tészta :D. Általában van még tortilla, guacamole, salsa, valamilyen más BBQ hús, zöldségek, grillezett kukorica. Itt is van 1-2 fajta desszert. Ez a hely tényleg az esti szórakozás helye, lehet enni-inni, meccset nézni a hatalmas kivetítőn, iszogatni, heti kétszer pedig biztosan van valami program, élőzene vagy karaoke, ilyesmi.

The Barn

Van még egy hely ahol vészmegoldásként egy-két szendvicset, salátát lehet kapni: ez a “The Bistro” névre hallgató Starbucks, ami estére borbárrá alakul. És igen, rendes Starbucks, csak ingyen 🙂 Az ellátást ugye itt a cég állja, kivéve ha alkoholt akarsz fogyasztani.

Fun fact: Állítólag az USA legnagyobb napi forgalmát generáló Starbucks bizony itt található. ÁLLÍTÓLAG. Ez mondjuk nem lenne meglepő, tekintve hogy ingyen van 🙂

Az edzőterem elég jól felszerelt, csoportos órák is vannak és gépek is. Egy túraútvonal van az egyetem körül annak aki futni, sétálni vagy biciklizni szeretne (igen, lehet bérelni biciklit). A szobák tágasak, jól felszereltek. Medence és egyéb ilyen “hotel” jellegű spa dolog nincs, hiszen itt a munkatársaiddal vagy 🙂 Természetesen kinti ülőhelyek és tűzhelyek is találhatók, hogy kellemesen töltsd el itt az időt.

Ez egyébként nem azt jelenti, hogy ha oktatásra kell menned az csak itt lehet, vannak olyanok amelyek még mindig más városbeli irodában lesznek megtartva, de a döntő többség itt van. Illetve nem csak oktatásra használják, ügyfeleknek is gyakran tartanak konferenciát itt. Hétvégére általában bezár, ugyebár hétvégén nincs se oktatás se konferencia.

Két érdekes cikk angolul, aki szeretne kicsit többet megtudni erről:

One thought on “028 – Amikor céges egyetemre jár az ember

  1. elkapott az érzés, hogy ha ilyen országban élnék, tényleg nem zavarna, hogy egy félidióta az elnök 😎

Leave a Reply