022 – Gyorséttermek – Van ami ismerős

Eszti adta az ötletet, hogy írhatnánk az itteni gyorséttermekről. És valóban, ha már mindenki a gyorskajával meg a junkfood-dal azonosítja Amerikát, akkor miért ne? Nyílván az nem meglepő senkinek, hogy rengeteg féle gyorskajálda van, úgyhogy ez is egy többrészes sorozat lesz. Az első részben azokat nézzük meg, amik vannak otthon is – nem kell aggódni nem lesz annyira unalmas, ugyanis bár van hasonlóság, ez sem ugyanaz mint otthon.

McDonald’s

A híres “meki”, senkinek nem kell bemutatni – ezért is kezdünk ezzel. Na és azért, mert a McDonald testvérek bizony Kaliforniában nyitották az első éttermüket. Méghozzá tőlünk nem is messze, San Bernandino-ban. És még mielőtt azt gondolnánk, hogy a meki valami modern dolog, ez az első étterem 1940-ben nyílt. Sajnos az eredeti első meki már nincs meg, viszont a legrégebbi is itt van a szomszédban. Az 1953-ban nyílt és máig úgy néz ki, mint a nyitáskor, és természetesen működik! Sajnos még nem jutottunk el oda, pedig csak 40 percre van tőlünk. Ha esetleg érdekel hogyan kezdődött a nagy meki őrület (tulajdonképpen igazi amerikai sztori), nézd meg a The Founder (Az Alapító) című filmet! Érdemes!

De természetesen mekiben azért már voltunk. Az talán nem újdonság, hogy a meki minden országban kicsit más és más, mivel alkalmazkodniuk kell a helyi előírásokhoz, szabályokhoz. Simán lehet, hogy egy bizonyos alapanyagot, összetevőt itt használhatnak, de a szigorúbb európai normák miatt, otthon nem. De most ettől tekintsünk el, nézzük az “egyszerűbb” különbségeket. A legegyszerűbb a “free refill”, azaz ha vettél üdítőt, akkor amíg az étteremben vagy, ingyen újratöltheted a poharadat. És ha már itt tartunk a ketchup is ingyen van 🙂 Ezen felül vannak olyan csirkés szendvicsek, amiket otthon (még) nem lehet kapni, ilyen a “Grilled Artisan Chicken” és a “Buttermilk Crispy Chicken“, mindkettő egész jó. Illetve egyre több mekiben van ilyen baromi nagy kiosk, ahol tudsz rendelni és fizetni is – ergó nem kell sorban állni.

Burger kiosk

Arról már írtunk, hogy az üdítős pohár méretek mások, vagyis nagyobbak. De hogy konkrét legyek:

Kicsi – 16 fl oz, ~0.473L
Közepes – 21 fl oz, ~0.621L
Nagy – 32 fl oz, ~0.946L

Ha esetleg nem emlékeznél, otthon a nagy 0.5L 🙂

Érdekes videó a mekis pohár méretekről, hiszen a méret a lényeg!

Nyílván vannak még különbségek, a reggelik mások, vannak olyan desszertek, amik otthon nincsenek stb. De ezeket még nem próbáltuk.

A krumpli ugyanaz, mint otthon 🙂

Friss hír amúgy, hogy állítólag idén elkezdik modernizálni az összes éttermet az USA-ban. Szebb, jobb, modernebb lesz minden. Meglátjuk.

KFC

Gondolom az nem olyan meglepő, hogy az első étterem Kentucky-ban volt, igaz ekkor még nem volt lánc, csak egy étterem, ahol sültcsirkét árultak. Az már talán meglepőbb, hogy bizony régebbi, mint a meki, az első étterem 1930-ban nyílt, igaz, hogy étteremlánccá csak 1952-ben alakult. Otthon a KFC talán nem annyira népszerű, de globálisan a meki után ők a másodikak!

Itt amúgy az alapok ugyanazok. A sült csirke, az sült csirke. Két érdekesség viszont van. Az egyik a Go Cup névre hallgat, ez nem meglepő módon egy pohárnyi sült csirke és krumpli. Akinek kicsit már “amerikai módira” jár az agya, az kitalálja mire jó ez a poharas csirke dolog:

Pohártartó-kompatibilis KFC kaja

A másik különbség a “menüben” van, otthon ha menüben kérsz valamit, akkor kapsz hozzá sültkrumplit és üdítőt, nos itt “meal” van. Ebben benne van nyílván a csirke, aztán kapsz még törtkrumplit (bizony itt is van ilyen!) barna szósszal, káposzta salátát (cole slaw), egy “pogácsát” (biscuit), egy csokis kekszet (cookie) és persze üdítőt. Azaz ez tényleg egy teljes ebéd 🙂

Hivatalos kép a KFC oldaláról – élőben kicsit más 🙂

Ezen kívül van még valami, amit ki akarok próbálni, de még nem jutottam el odáig. Ezt “Pot Pie meal”-nek hívják, ami egy csirkés sült pite igazából ami mellé természetesen jár az üdítő és a csokis keksz.

KFC Pot Pie

Burger King

Na abban még nem voltunk, úgyhogy ezt nem tudjuk. Kommentben nyugodtan lehet írni tapasztalatokat 😉

De azért egy kis történelmet írok, ha már írtam a többihez is. Mint az már tudjuk a McDonald’s nyugatról indult, míg a KFC Amerika középső részéről. Nem fogjátok kitalálni, de a Burger King Floridából, vagyis a keleti partról indult útnak. Mielőtt még azt gondolnátok, hogy ez a sorrend valamilyen profi, tudatos történetvezetés része… nos, én inkább szerencsének hívnám, fogalmam sem volt, hogy a Burger King története 1953-ban, Jacksonville-ben kezdődött. Látjátok, én is tanulok blogolás közben 🙂

Annyit azért megfigyeltünk már, hogy talán itt van a legnagyobb eltérés az otthoni és az itteni kínálat között. Az alap szendvicsek nyílván ugyanazok, de Magyarországon is van pár extra dolog, illetve itt is – a magyar kínálat ebben az esetben jobb, szerintem. Viszont, ha itt betévednél egy BK-ba, a desszerteket mindenképp érdemes megnézni. A teljesség igénye nélkül:

  • Pie made with TWIX (igen, TWIX pite/torta)
  • Oreo cookie cheescake (Oreo-s sajttorta)
  • HERSHEY’S Sundae Pie (Hersey pite/tora)
Hersey’s torta

Leave a Reply