023 – Minden más?! 3. rész

Folytatjuk az eltérő apróságokról szóló poszt-sorozatunkat. 🙂

“I don’t give a F..K”

Ahogy egyik volt kollegám és barátom mondani szokta 🙂 A LESZAROM effektus. Na ezzel nem azt mondom, hogy itt az emberek teljesen érdektelenek, nem erről van szó. A szó jó értelmében. Vagyis nem érdekli az embert, hogy mások mit szólnak. Például edzőcuccban vagy kényelmes mackóalsóban megy bevásárolni. Nincs agyonsminkelve csak azért, hogy megvegye a 3 liter tejet. Például egyszer láttunk egy családot, akiknél a kisfiú – olyan max 10 éves lehetett – pizsamában volt a boltban. Vagyishát nekünk pizsamának tűnt, aztán lehet hogy ez a jövő divatja! Mindenesetre nekem ebből az jött le, hogy ha az ember jól érzi magát, akkor az úgy jó is lesz. Abszolút pozitívnak tartom ezt, olyannyira, hogy már mi is voltunk edzőcuccban és hoodie-ban bevásárolni. 😉

Munkahelyi szabadság

Na ez elég érdekes és államonként eltérő, de összehasonlítva a magyar és az itteni viszonyokat, mindenki nyugodjon meg, alapvetően nagyon el vagyunk otthon kényeztetve! Kezdjük a legsokkolóbb dologgal. Kaliforniában nincs előírt kötelező szabadság (paid time off), azaz semmi nem kötelezi a munkaadót, hogy szabadságot adjon neked. Nyílván a legtöbb helyen azért adnak szabit, de az teljesen a cégen (illetve nyílván a munkaerő piacon) múlik, hogy mennyit. A legtöbb esetben a cégnél töltött évek, illetve a pozició határozzák meg. Ferinek 15 napja van, de ezen felül van még pár nap betegszabija (sick leave), illetve egy “personal day”, ezt nem tudom minek felel meg otthon 🙂 Nekem pedig 24 napom van, igaz hogy ezen felül már más nincs (leszámítva az ünnepnapokat természetesen). Azzal kell gazdálkodni, ami van. Nincs olyan, hogy az orvossal kiíratod magad minden alkalommal amikor beteg vagy. Szóval itt ha 20+ napod van, az nagyon jónak számít, igazából már a 15 nap is átlag feletti, pláne úgy, hogy most kezdtünk dolgozni.

Na és akkor jön a második meglepetés. Itt nem kapod meg az összes napodat év elején, hanem időarányosítva gyűjtögeted össze fizetési periódusonként. Én például két hetente kapok 7.08 óra szabadságot. Vagyis a hosszabb utazásokat érdemes az év második felére időzíteni, mert máskorra nem is tudod 🙂 Viszont a legtöbb helyen lehet görgetni a szabadságot előző évről, úh azért lehet játszani egy kicsit ezzel is.

Mosógép elhelyezés

A mosásról már írtunk, viszont azt el is felejtettem hogy már a mosógép és szárítógép elhelyezése is más. Már ahol in-unit mosógép és szárítógép van. Magyarországon általában a fürdőszobában, vagy kisebb lakásokban a konyhában helyezik el a mosógépet. Amikor albérletet kerestünk, itt nem volt egy olyan lakás se, amelyre az előbbi igaz lett volna. Mindig van egy külön kis helyiség (értsd. pont akkora kis lyuk, amiben a gépek egymásra pakolva elférnek), és ez általában folyósóra nyílva, vagy konyha mellett van, de láttunk több olyat is, ahol az erkélyen volt kialakítva. Az milyen érdekes lehet, hogy kimész az erkélyre beindítani a mosást. Mondjuk mivel nincs nagyon hideg sose, ezért talán nem akkora kunszt :D.

Állatok közvetlen közelben

És itt nem a rovarokra, szúnyogokra gondolunk. Rendszeres lakóparki vendégek a nyuszik és a mókusok. Amikor először rácsodálkoztam erre, tök furán nézett rám az egyik helyi srác, hogy miért nálunk ez nem így van? Mindenesetre tök cukik. Viszont van ennél néhány extrémebb eset is, ugyanis nem csak a túraútvonalakon fordulhat elő prérifarkas, hanem bizony néha bemerészkedik a lakott területre is. Mi még nem láttunk élőben, de az itteni lakóközösség már posztolt néhány képet az internetre, hogy bizony az éhség náluk is nagy úr. Csak úgy mint a romániai medvék… Mennek a kukákhoz.

Mókus

 

Közlekedési táblák 

A közlekedést is érintettük már, de a táblákat kevésbé. Alapvetően az mondható el, hogy itt mindenre felhívják a figyelmed. Vagy szöveggel, vagy táblával. Vagy szöveges táblával. Például a gyalogos átkelőhelyet nem elég a grafikonos táblával jelölni, rá van festve az aszfaltra hogy “PED XING” – azaz pedestrian crossing, magyarul gyalogos fog átkelni előtted. De ugyanez él a lámpás kereszteződésnél is. Kiírják, hogy figyeljé oda mert lámpa jön 😀 Ezen felül viszont van néhány nagyon extrém tábla is.  Minden további kommentár nélkül itt van pár példa:

Mindenre van egy tábla

Leave a Reply