017 – Minden más?! 2. rész

Eltelt talán annyi idő, hogy egy újabb fejezetet írjak ebből a sorozatból. Remélem már vártátok! Az M-es alliterációt (már ha észrevettétek az előző részben) sajnos itt már nem tudnám folytatni csak anyanyelvünk keserves megerőszakolása árán. Sorry.

Emberek

Néhány barátom kijövetelünk előtt azzal cukkolt – persze poénból (legalábbis remélem) – hogy pár hónap múlva majd kövér amerikai nő lesz belőlem 😀. Egy kicsit sem sztereotíp. De ugye, az emberek azt gondolják, hogy Amerikában MINDENKI krónikusan elhízott. Californiára – és főleg Orange County ezen részére – ez egyaltalán nem igaz. Egy másik érdekesség, hogy nagyon sok latinó származású család van. Mondjuk déli államról lévén szó, ez azért nem olyan meglepő. Sok helyen például az angol mellett spanyolul is ki vannak írva a szövegek. Egy fontos dolog viszont van (ha már sztereotípiák), a latinó nem egyenlő a mexikóival! Nem is vagyok benne biztos, hogy valóban mexikóiból van-e a legtöbb. Nagyon sok másik közép -és dél-amerikai országból vannak itt első, vagy épp sokadik generációs bevándorlók. A másik népcsoport az ázsiai. Döbbenet mennyi ázsiai van, főleg Irvine-ban, ahova költöztünk. Persze van ezen kívül mindenféle ember, találkoztam törökkel, ázsiaival, angollal, románnal és még sorolhatnám. Bezzeg magyarral még alig. Akik szeretik a grafikonokat, azoknak itt van kettő. Az első Orange County-t mutatja, ami egy kb. 3 milliós “megye”, míg a második kimondottan Irvine számai. Ha szeretnél ilyesmiket böngészni: https://censusreporter.org/

Orange County demográfia (forrás: https://censusreporter.org/)

 

Ugyanez Irvine-ban (forrás: https://censusreporter.org/)

Na de kanyarodjunk vissza az elhízásra. Egyrészt meg van rá a lehetőség, hogy a hamburgerek mellett egészségesen étkezz. A sok ázsiai miatt az ilyen jellegű étteremből is számos megtalálható, valamint Kalifornia kedvező klímája miatt szinte minden megterem. Zöldségek/gyümölcsök egész évben. És ami a legdurvább és legmeglepőbb, hogy sokat sportolnak itt az emberek. Túráznak, teniszeznek, bicikliznek, kondizni, jógázni járnak. És mivel gyakorlatilag két évszak van (nyár, tavasz – lásd később), egész évben lehet a szabadban is sportolni, mozogni.

Nyílászárók

Az albérletünknél az ablakok tipikus amerikai ablakok, mint a Jóbarátokban :). Felfelé tolod, úgy tudod kinyitni. Először menő. Viszont belegondolt már bárki is valaha abba, hogy ezt hogy takarítod kívülről??? Még nem jöttem rá. Lehet, hogy sehogy 😀. Ha valakinek van tippje, várom! Láttunk néhány lakáson “normális” ablakot, de nem sokat. A másik érdekes dolog, hogy ezek az emberek nem annyira függöny pártiak. Nem tudom miért. A legtöbb helyen reluxa van, és ennyi. Jó, persze van néhány kivétel, akkor is inkább a drapéria vagy sötétítő. De ez nekem azért elég fura. Egyrészt a privacy miatt is – teljesen belátni – másrészt meg hát feldobja a lakást egy odaillő függöny.  A másik, hogy az ajtók rém egyszerűek. Bejárati és teraszajtó egy ponton záródik, ráfordítod a kulcsot/zárat és kész. Lefogadom, hogy jó pár volt kollegám, de még akár én is, egy plasztik kártyával ki tudnám nyitni. Oké, van riasztó, meg lakásbiztosítás. De akkor is. Persze ez az ajtó kérdés nyilván függ a környéktől is ahova költözöl, de itt azon hogy betörnek, nem aggódnak annyira az emberek. Irvine egyike a legbiztonságosabb városoknak. Ezt tovább erősíti, hogy a parkolókban nagy meleg idején az emberek simán lehúzva hagyják az autójuk ablakát. Igen tudom, durva. 

Tankolás

Nagyon sok benzinkút önkiszolgáló. Odamész a kúthoz, lehúzod a bankkártyádat, kiválasztod az üzemanyagot és tankolsz. Rém egyszerű és kényelmes. Be se kell menned a kút boltjába. Hacsak nem megfelelő bankkártya (pl. magyar debit) van nálad. Ilyenkor bemész, megmondod a kutas embernek hogy X dollárért szeretnél tankolni. Ő meg beállítja az adott kúthoz az összeget. Vagy eltalálod vagy nem. Ha keveset mondtál, akkor annyit tankolsz, ami kijön az összegből, ha meg többet, mint a tank kapacitása, akkor visszaballagsz a kutas emberhez és a visszajárót megkapod készpénzben. De amint lesz amcsi bankkártyád, egyszerű lesz. Plusz feature, hogy a self service kútnál sokszor meg tudod venni az autómosást is (ha van mosó). Ilyenkor kapsz egy kódot, amivel beállsz az autómosóhoz, bepötyögöd a kódot és már mehetsz mosatni.  Ha valakit nagyon érdekel a művelet, egy magyar srác csinált róla egy videót.

Borravaló

Kezdem a fizetéssel az étteremben. Kihozzák a számlát, általában nincs benne a borravaló. Ha készpénzzel fizetsz, akkor belerakod a kis “könyvecskébe” a pénzt (borravalóval együtt) és mehetsz. Mint otthon. De ha kártyával akarsz fizetni, akkor belerakod a kártyád és nézed ahogy a pincér elviszi. Ez nekünk fura, de itt természetes. És miért nem annyira durva? Mert itt főleg hitelkártyát használnak az emberek, amin ugye nem a te tényleges pénzed lapul. Ezért nem is féltik annyira. Szóval lehúzták a kártyád és visszahozták egy másik blokkal, amire ráírod UTÓLAG, hogy mennyi borravalót akarsz adni. Furán hangzik, de kvázi kötelező borravalót adni. És nem is keveset. 15-20% az általános. Ha 10%-ot adsz, akkor annyira nem vagy megelégedve. Szóval a blokkon ott van, hogy mennyit fogyasztottál, e szerint fejben kalkulálsz borravalót, ráírod a papírra, majd ráírod a végösszeget is. Szóval jó ha minimálisan fejben tudsz számolni 😀 Értelmet nyert az általános iskolai Ki(s)számoló rengeteg feladata. Aláírod, amivel jóváhagyod a beterhelést és mehetsz utadra.

Időjárás

Nem is tudom hogy hagyhattam ki idáig. Egy szóval lehet jellemezni: IDEÁLIS. Nincs túl meleg, se túl hideg. Szinte egész évben. Megérkeztünk szeptember végén és a hőmérséklet 30 fok körül volt. November közepén még mindig 24 fokok repkednek napközben. Na nem az, reggel már hűvös van, 13 fok.  Kell a pulcsi. Hálaadás és rekord hőmérséklet, 26-28 fok. Itt a tél, és elvileg ilyenkor más eshet is. Ezidáig két nap volt, amikor szinte egész nap esett. Mondjuk meg is bolondultak az emberek az utakon 😀. Mondtam én, két évszak. Nyár meg tavasz. Az tuti, hogy a nyálkás csúnya őszi idő nem fog hiányozni. A levelek színesedése pedig, ha nem is olyan mértékben mint otthon, de azért itt is megvan néhol. De hogy a hó fog-e hiányozni, azt nem tudom. Mondjuk az is igaz, hogy Pesten nem sok havat láttam az elmúlt években. Szóval a helyzet kb. ugyanaz, el kell utazni valamerre ha havat akarsz látni 🙂 A közeli hegyekben erre is van lehetőség. Ami viszont a legeslegjobb az időjárásban, hogy ez a végtelen napsütés kihatással van a kedvedre. Brit tudósok megmondták, szóval úgy van!! Az egyik ügyfelem mondta, miután megtudta hogy Magyarországról jöttem, hogy “Európába a kultúra miatt mennek az emberek, ide pedig az időjárás miatt. Vagy Hollywood… de én azt hiszem (és remélem) inkább az időjárás” 😀.

Leave a Reply