018 – Los Angeles 2. rész

A következő LA túránkat kicsit intellektuálisabb témával indítottuk. A Walt Disney Concert Hall-t vettük célba. Két módon lehet megtekiteni, egy self-guided tour keretében, ami csak ezt az épületet tartalmazza, vagy túravezetővel, ami 4 épületét a Music Centernek az 5-ből. Nem is tudtuk hogy ott van más is, mert valahogy a “mit nézzünk meg LA”-ben csak a Walt Disney-t emeli ki. Úgyhogy ez utóbbit választottuk. Főleg mert, elég meglepő módon a túravezetős verzió IS ingyenes volt. Az egyetlen különbség, hogy ez meghatározott időpontokban indul és regisztrálni kell rá. De ennyi. Elöljáróban annyit, hogy eszméletlen jó volt!!

Walt Disney Concert Hall

A Walt Disney Concert Hall a Los Angeles-i filharmónikus zenekar otthona, 2003-ban nyílt. Szóval elég új. Ahhoz képest hogy milyen új, az építkezés sokkal régebben indult. Az egész projekt 1987-ben kezdődött, Walt Disney özvegyének adományából, amivel férjének akart emléket állítani. Amellett hogy már az épület kívülről látható hullámai belül is észrevehetőek és ez önmagában tök érdekes, az auditórium nagyon nagyon szép. Nem tudom mennyire adja át az alábbi kép, de a székek színei hihetetlen jók voltak. Hatalmas a terem, saját orgonával. Az orgona több mint 6000 orgonasípból áll, nagyrésze rejtve a szem elöl. Itt eldöntöttük, mindenképpen el fogunk menni valamilyen koncertre.

Auditorium

A további 4 épület ami a Music Center-t, vagyis hivatalos nevén Performing Arts Center of Los Angeles County-t alkotja a következő:

  • Dorothy Chandler Pavilion
  • Mark Taper Forum
  • Ahmanson Theater
  • Roy and Edna Disney/CalArts Theater

Ebből mi az első 3-at néztük meg. Mind a három nagyon érdekes volt, küönböző stílusúak, különböző célt szolgálnak. A Dorothy Chandler a legnagyobb, az Ahmanson-ban drámákat, musicaleket és komédiákat adnak, a Mark Taper Forum a legkisebb, aminek színpada meghosszabbítható hogy a nézőtérbe nyúljon, így 3 oldalról látható.

Music Center

Ezt követően egy római katolikus templomot néztünk meg, a Cathedral of Our Lady of Angels, rövid nevén COLA :).

COLA

Na és ha már Los Angelesben van az ember, akkor el kell menni Beverly Hillsbe is :D. Amit a filmeken sokszor LA-vel párosít az ember, az inkább Beverly Hills. Itt tényleg pazar minden. Gazdagság van, otthoni Váci utca csak több utcán, nagyobb területen.

Beverly Hills

Következő kirándulás alkalmával Venice-re mentünk, és a Venice Canals-t néztük meg. Az ami a neve is mutat, kis kanálisok velencei beütéssel. Mesterségesen hozták létre az olaszországi Velence mintájára. Létrehozásakor állítólag 3-4x nagyobb volt mint amit most látunk, és a mostani rész állítólag nem is volt része az eredetinek. De ettől még szép, és tényleg olyan a hangulata. Tele van cuki kis régi házakkal és modern nyaralószerűekkel.

Venice Canals
Venice Canals

Maradva Venice-ben, az óceánpartra sétáltunk és megkerestük a híres Muscle Beach-et. Állítólag innen indult a nagy body builder korszak. De ez nem azt jelenti, hogy pont erről a pontról, inkább azt mondják hogy a Santa Monica mólótól délre fekvő partszakaszon. A nemzeti fittness kultusz születésének helyét már pedig csak meg kell nézni 🙂 Például Arnold Swarzenegger is sokszor edzett itt. Az elkerített régi nagy vas edzőgépekből álló rész amúgy fizetős, a napi belépő $10, egy heti bérlet $50, de persze van éves bérlet is a szabadtéri edzéshez. Egyébként nem csak ez az “original” rész maradt itt meg, rengeteg új sportolásra alkalmas pályát, teret hoztak még létre itt a hosszú partszakaszt követve, amiből a legtöbb ingyenes, bár nagyon kihasználtak. Itt valahogy az volt az ember érzése, hogy aki Venice Beach-en van, az tuti hogy a sportolás szerelmese, és érzed a nyomást, hogy neked is azonnal edzened kéne 😀

Muscle Beach

A délutáni programunk a California Science Center volt, ahol leginkább a Space Shuttle Endeavour érdekelt minket. A Science Center amúgy olyan mint otthon a Csodák Palotája. Egy csomó érdekes, oktató dolog van, ingyenesen. Az Endeavour kiállítását $2-ért lehetett megnézni fejenként. Elég baráti. 2011-ben vonult vissza a “szolgálatból” a 25. küldetése után. Legtöbbször valami szatelit javítására, vagy pl.a Hubble űrteleszkóp upgrade-je miatt volt az űrben. Szóval ilyen javítómester módjára működött a legénységével. Amikor kivonták a forgalomból, a los angelesi reptérre repülővel hozták, onnan pedig Los Angeles utcáin keresztül szállították a California Science Centerbe.

Irányítóközpont-részlet
Űrsikló hajtómű

Ez elég nagy szervezést igényelt, és ahogy bemutatták a kiállításon nagyon izgi lehetett. Kivágtak egy csomó fát, vezetékeket szedtek le, csak hogy elférjen, és gyakorlatilag a szárny fesztávolsága akkora volt, hogy csak centik választották el a házaktól. És ami még vicces, hogy egy pickup truck is húzta egy szakaszon 😀

Ennyi fért belle a mostani LA kirándulásunkba, de nem kell aggódni, van még látnivaló bőven, úgyhogy biztos megyünk még 😉

Leave a Reply