008 – Minden más?! 1. rész

Az ember akaratlanul is elkezdi azt nézni, mi más és mi ugyanaz. A teljesség igénye nélkül az első pár hét tanulságai alapján (és nyilván azon túl, amit a többi posztunk lefed) néhány észrevételt most elmesélek nektek. Aztán ha tetszik a téma, akkor még jön ilyen 😉

Mértékegységek – Minden más! A metrikus rendszer ismeretlen, a brit mértékegységrendszert (Imperial Unit System) használják. Ez nyilván fejfájást okoz. Ami nagyon zavaró az elején, hogy nincs Celsius fok, km/h. A hőmérsékletet fejben nem is lehet átváltani rendesen, csak megszokom hogy 72 – 74 az már jó. Btw ez 22-23 Celsiusnak felel meg – az én kompatibilitási hőmérsékletem 😀 Még hetekkel később is meg kell néznem a telefonos appban, hogy ha reggel 57 fok van, akkor az mennyi is normálisan. Mert hát hűvösödik az idő így télhez közeledve, reggelente már csak 14 Celsius van. De más a ruha és cipő méretezés is. Mi több, az USA cipő méretben még a női is férfi is máshogy van számozva. Például az európai 40-es méret US férfiben 7-es, US nőiben 8.5-es.

Alapvetően két csoportja van a mértékegységeknek. Az egyik, amit relatíve könnyen átváltasz fejben, a másik, amit azért kicsit combosabb. Példák könnyűre (pontosság igénye nélkül):

  • 1 mérföld (mile, mi) = 1.6 km
  • 1 kg = 2.2 font (pound, lbs)
  • 1 yard (yd) = 0.9 méter (NFL-en kívül én még nem nagyon láttam embert yardban számolni)
  • 1 gallon (gl) = 3.7 liter (ez már kicsit trükkösebb)
  • 10 uncia (fl. oz) = 2.9 dl
  • 1 foot (ft) = 0.3 méter
  • 1 inch (in) = 2.54 cm

Pár a durvábbak közül: Fahrenheit, cubic feet, fluid ounces, pound feet (newton méter helyett 🙂), MPG (L/100km helyett)

És még mielőtt azt gondolnátok, hogy csak az átváltás káosz, nem! Az imperial system önmagában is egy káosz!!!

Méretek és kiszerelések – minden nagy! A pláza, a boltok, az élelmiszerek kiszerelése. Tej, víz, felvágottak. Itt nem találsz két személynek megfelelő méretű dolgokat. Vagyis mint kiderült, találsz, csak nagyon kell keresni. Vízből például 1 gallont veszel, az rögtön 3.7 liter ahogy az előbb megtanultuk. Nem ám hatos pakk… A felvágottak és szeletelt sajtok meg a leggyakrabban visszazárható csomagolásban vannak, mert akkora adagok, hogy egyszerre úgysem eszed meg. Lisztből és olajból is iszonyú kiszerelések vannak. De ez amúgy általában a kajákra is igaz. Például az első hetemen, a munkatársak elvittek egy hawaiian barbeque helyre. Csirke, rizs, saláta. Finom nagyon. Akkora adag volt, hogy hazahoztam ami megmaradt és KETTEN még megvacsoráztunk belőle….És őrült mennyiségű jeget raknak minden innivalóba. Apropó, innivaló. Íme az itteni üdítőméretek a mekiben (rögtön lehet kicsit gyakorolni az átváltást is).

Márkák – Nyilán mások. Persze a nagy nemzetközi márkák megtalálhatóak. Egy pár dolgot lehet nem pont úgy hívnak, ahogy otthon, de a flakonról vagy csomagolásról úgyis megismered (pl. Rexona dezodor itt Degree). Vagy például a kedvenc samponom, amit otthon csak fodrásznál tudtam beszerezni, itt a Targetben is kapható. Az elején nyilván kell, hogy a komfortzónádban maradj az ismerős termékekkel, de aztán úgyis el kell kezdeni felfedezni a dolgokat, újakat kipróbálni, mert itt ÓRIÁSI a választék.

Mosás – Ahogy Feri már említette, itt kicsit máshogy megy a mosás. Az albérleteknél extrának számít, ha van mosógép (+ szárítógép) a lakásban. (Vagy az erkélyen egy szekrényben 🙂.)mosógép és a szárítógép az albérletekben általában egymás fölött helyezkednek el. Már ez érdekes, nagy gépek egymáson. A szárítógép tényleg jó találmány, frissen, melegen veszed ki a ruhát. Hmm. És nem gyűröttebb, mint az ottoni hagyományos szárítón száradt ruha. Persze ez csak abban az esetben igaz, ha kiveszed a ruhát a program lejáratakor és úgy hajtogatod. Ha benne hagyod még jó pár óráig, hiszen már úgyis száraz, te meg legalább közben elmentél bevásárolni, akkor azért gyűröttebb. Na de ezért nem is nagyon látsz ruhaszárítót az erkélyeken. Nyilván a lakásokba nem látok be. Van egy szösz-szűrő amúgy benne, ami a szárítás során összegyűjti a szöszöket. Persze talán pont emiatt nagy kérdésem, hogy hamarabb tönkre megy-e a ruha a hőtől… folytatása következik… majd egyszer… 🙂

Mega méretű takaró – Nos, az amerikaiak alvási szokása, ami a takarót illeti, meglehetősen furcsa. Aki volt már amerikai hotelben (bár azt hiszem ez nem csak az amerikaira igaz), az tudja, hogy egy kb kétszemélyes ágyhoz a következők járnak: 2db párna, 1 lepedő (amin fekszel), 1 lepedő és egy vékonyabb takaró kombinációja amivel takarózol. Ez még önmagában nem olyan érdekes. DE a lepedő+takaró kombó két személyre szól, mega méret!!! Ez a külön hőmérsékletet igénylő, sokat forgolódó, a takaró csücskét ölelni szerető emberek szükségletének nem éppen megfelelő. És itt ez az otthoni használatban sincs másképp. De ami a legjobb, nem is egyszerű találni egyszemélyes takarót. A takaró méretek és az “ágynemű” méretek az ágynak megfelelőek. Úgyhogy a trükk, amit kb 3 nap keresgélés után tanultam meg: a “twin” méret a neked való! 🙂. 4 féle méretű ágy van: “twin” – egyszemélyes, “queen” – kisebb méretű francia ágy, “king” – nagyobb méretű francia, “californa king” – baromi nagy francia ágy. De itt nem áll meg a dolog, oké, találtál takarót, viszont huzatot…Ha figyeltél, akkor takaró+lepedő, nincs huzat.. lepedő szettek és akár mintás takarók is tömkelegével kaphatók az ágy méretéhez igazodóan, de huzat az nincs. A megoldás IKEA 🙂 Nyilván itt is csak úgy tudsz huzatot venni, hogy veszel 2 db egyszemélyes ágyhoz (tehát “twin”) való szettet. Ha eleve egybecsomagolt kétszemélyes huzat szettet keresel, hát az esélytelen. Vagyis mi nem találtunk. Ha esetleg tudsz ilyen helyet Ikeán kívül, akkor iszom szavaid, ne tartsd vissza!

Leave a Reply