009 – Kell egy ház, lent az óceán partján

Spoiler alert: Nem az óceán partján lakunk, de azért közel 🙂

Nos, ez nem olyan meglepő, de ha kiköltözöl Amerikába, bizony előbb-utóbb kell egy lakás. Valószínűleg első körben nem a vételen gondolkodsz – NAGYON nem ajánlott amúgy, hacsak nem két bőröndnyi dollárral megpakolva jöttél. Nem megyünk most bele a lakásvásárlásba, de három dolog, ha mégis fejedbe vetted, hogy veszel lakást/házat:

  • Nézd meg az árakat – én Orange County környékét ismerem, simán röpködnek a 600.000 és 1 millió USD közti árak és ez még nagyon nem a teteje.
  • Alapból a lakásvásárlás 20% önrésznél (down payment) kezdődik. Ha ennél kevesebbet tudsz/akarsz letenni, egyrészt befolyásolja a hiteled, másrészt valami spéci biztosítás szerű “bűntetést” kell fizetned havonta.
  • Ha most érkeztél az országba, szinte esélyed sincs klasszikus lakáshitelre (mortgage). Ha mégis találsz valamit, eszméletlen magas kamatot fogsz fizetni.

Tehát, bérelni akarsz…

Itt nehéz általános okosságokat mondani, mert minden régió más, de íme pár dolog. Nyílván ezek elsősorban a saját tapasztalataink, más államokban lehet hogy teljesen máshogy mennek a dolgok…

  • Itt máshogy néz ki az albizás mint otthon. Itt is tudsz magánembertől bérelni, de ez a ritkább. Általában valamilyen cégtől fogsz bérelni, ami nekem például sokkal jobban tetszik. Hogy csak egyetlen indokot mondjak, valószínűleg nem adja el a lakást a fejed felől pár hónapon belül.
  • Vannak hatalmas “community-k”, kvázi lakópark szerű cuccok, ahol MINDEN lakás bérelt. A lakópark pedig az XY cégé. Mi is ilyenben béreltünk végül.
  • Itt komolyan veszik, hogy a “főbérlő” feladata a karbantartás. A lakóparkok gondozottak, ha elromlik a garázsajtód (velünk megtörtént kb. 1 hónap után), a mobilapp-on(!) keresztül leadsz egy karbantartási igényt és másnap már csinálják is.
  • Kötnöd kell lakásbiztosítást (renter’s insurance) – általában megmondják, hogy milyen minimum fedezettel.
  • Az albérlet árak NEM taxable tételek, azaz tényleg azt fizeted, amit látsz. Nekem például ez egy hatalmas kérdőjel volt, amíg az első lakást meg nem néztük – akkor rákérdeztem. Nagyon furán nézett rám a csaj, aki megmutatta a lakást. Helyiek nem kérdeznek ilyet, mert tudják ugye 🙂
  • Mivel nincs hiteltörténeted, illetve semmilyen más korábbi albi történeted, valószínűleg egy egész havi (vagy még több!!) kauciót (security deposit) fognak kérni. Ezt még a beköltözés előtt ki kell fizetni. Ezt mindenképp tisztázd velük, rögtön az első alkalommal. Elképzelhető, hogy credit check nélkül sajnos szóba se állnak veled. Nekünk szerencsénk volt, és “csak” 1 havi kauciót kértek, normális esetben ez 5-600 dollár körül van. Volt olyan, ahol simán elkértek volna 2 havit. Csak hogy legyen mivel számolni, olyan 1800-2500 dollár között van errefelé egy olyan albérlet, amiket mi néztünk. Nem, nem 4 hálószobás kertesházról beszélek. 1.5-2 hálós (70-90nm) körüli lakásokról.
  • Ami otthon a földszint, az itt az első emelet. Ne kérdezd. De ha a lakás a “first floor-on” van, az földszint, meglepő módon a 2nd floor pedig az első, a 3rd floor pedig a második. A mi környékünkön kb. ennyi emelet van 🙂
  • Ha lehet kerüld el a régebbi (2000 előtt) épült lakásokat – 1970/1980 környéke pedig nagy piros lámpa. Szerintem sok magyarázat nem kell ehhez. Azt biztos mindenki tudja a filmekből, hogy Amerikában kb. minden könnyűszerkezetes “papírház”. A régebbiek recsegnek, ropognak, rossz a hangszigetelés stb. Na nem kell aggódni, az újak sem olyan jók, mint amihez mi szokva vagyunk.
  • Ha lehet legfelső emeletet válassz. Nem mókás ha rohangálnak a fejed felett (lásd előző pont). Hasonlóképp, ha garázs felett van a kecó, próbáld ki mi történik, ha kinyitják a garázst. Mi sajnos nem legfelső emeleten tudtunk bérelni, így vannak felettünk. És sajnos, néha rohangálnak :). Szerencsére nem olyan vészes a dolog.
  • Ha megteheted, nézz “townhome” típusú házat. Ez olyasmi mint nálunk az ikerház, de általában nem kettő, hanem 4-6 van összeépítve. Nyilván nem olyan, mintha házat bérelnél (azt is lehet), de annál olcsóbb és mégis kevesebben vannak körülötted. Ennek persze meg kell fizetni az árát. Csak hogy írjak ide is összeget, ez olyan 2500-tól indul felfelé.
  • Írtam pár árat, de elég nagy lehet a szórás a különböző régiók között. Nyilván a jobb, drágább. De azért érdemes egy kis kutatást végezni, hogy melyik városban mi mennyi.
  • Nézd meg mennyi idő bejutni a munkahelyedre!!! Nézd meg reggel és este a másik irányt!!! Rengeteget lehet hallani, hogy az LA forgalom mennyire rossz. AZ!! Egy olyan út, ami normál esetben mondjuk 20 perc, simán lehet 1-1.5 óra ha csúcsforgalomban kell megtenned. Próbáld ki, hogy arról a környékről, ahova költözni szeretnél, mikor mennyi idő alatt jutsz be dolgozni!!!
  • Az előző ponthoz kapcsolódóan – ha jót akarsz, olyan helyre költözz, ahonnan könnyű eljutni arra az autópályára, ami neked kell.

Nagyjából ezek a fontosabbak. Természetesen, itt csak azokat próbáltam meg összeszedni, amiket nem feltétlen találsz meg a “how to rent an apartment in the US” keresésekkel elsőre.

Na és akkor kicsit rólunk, hogy mi mit és hogyan csináltunk. Elég sok időt töltöttünk kutatással még mielőtt kijöttünk volna. Melyik városok jöhetnek szóba a munkahelyek függvényében, azok közül melyik “jó hely”, mennyibe kerülnek az albik stb. Ja igen, itt az kvázi normális, hogy nem abban a városban laksz, ahol dolgozol. Persze, ha ez sikerül, az pluszpont, de nem kell megijedni attól, ha nem jön össze. Mi végül kb. 3 városra szűkítettük le a listát: Irvine, Tustin és Costa Mesa. Eszti persze szeretett volna rögtön óceán partra költözni, na de nem lehet mindent rögtön kimaxolni 😀 Rengeteg albérlet volt, úgyhogy végül úgy döntöttünk, hogy egy cégnél maradunk és az ő kínálatukból választunk. Ez így elsőre egyszerűnek tűnik, de nekik ebben a három városban 65 “lakóparkjuk” van, úgyhogy még így is volt miből válogatni. Rengeteget olvasgattunk a neten hogy melyik “community” jó, melyikről mit írnak a lakók stb. Végül Cypress Village lakópark mellett döntöttünk (ez amúgy a városrész neve is), ami egyébként nem egy, hanem 4 egymás melletti kisebb lakópark. A méreteit  azt hiszem jól szemlélteti az alábbi térkép:

Bár ez itt nem újdonság, de azért baromi jó, hogy van medence, kondi terem, “business center”, közösségi ház. Ezen kívül rendszeresen szerveznek programokat az itt lakóknak (pl. moziest, szombat reggeli jóga). Igazából egy full extrás lakópark.

Garázs, 2. emelet, 3. emelet 🙂
Itt élünk mi…
Umbria Pool
Medence

Ami a lakást illeti, egy viszonylag speckót választottunk – ez a fajta még itt is ritka. A nappalin kívül van egy háló és egy den. Ne kérdezéttek miért “den”, de igazából az egy irodának való kisebb szoba. Ebből kevés van errefelé, van 1 hálószobás, 2 hálószobás, de olyan kevés, amiben van egy “iroda” is. Nyílván 2 hálószobásból is lehet irodát csinálni, de az most más kérdés 🙂 Meg a legtöbb két hálószobás lakásokban általában 2 fürdő is van. Eszti: Na de minek nekünk két fürdő, meg aztán azt takarítani is kell! A másik dolog, ami miatt végül ezt választottuk, az a viszonylag nagy nappali, ami egy légtér az ebédlővel és a konyhával (amerikai konyha :)). Az erkély sajnos nem túl nagy, talán ez az egyetlen dolog, ami nem tetszik a lakásban. Viszont igen közel van a medence, tehát oda is ki lehet menni lazulni erkély helyett. Ja igen, a nappaliban parketta van – ez itt nagy szám. Sok helyen végig padlószőnyeg van mindenhol. Mondjuk a hálóban és az irodában nálunk is, de legalább a nappliban nincs. Eszti: És nagyon sok lakásban azért zavaró hogy a nappaliban is padlószőnyeg van, mert nincs nagyobb előszoba rész. Épp hogy belépsz, ott egy kis négyzeten a csempe, aztán már jön is a padlószőnyeg. Ezzel én kevésbé voltam kibékülve. Itt sincs külön előszoba, de itt legalább az érzete más 🙂

Nos, hát ennyi lenne dióhéjban. Meg aztán nemsokára jön egy meglepetés, hogy kicsit jobban megismerjétek hol élünk mi itt a nagy Amerikában…

Leave a Reply