005 – Még egy szám – egy mind fölött

Social Security Number – ez az, ami azonosít téged itt Amerikában. Ebből következik, hogy eléggé fontos, hogy szerezzen egy ilyet az ember. Ehhez be kell ballagni egy SSA irodába, húzni egy sorszámot és várni, várni, várni. Körülbelül olyan sebességgel működik a hivatal, mint otthon 🙂 Ennél van még egy rosszabb állítólag, a DMV, ahol az autóval kapcsolatos ügyeket lehet intézni. Ha egyszer kidobja a számod a gép, akkor már egyszerű a dolog (tipp – ha ketten mentek egyszerre intézni az SSN-t, elég egy szám és mehettek egyszerre az ablakhoz). Az útleveled és a vízumod fog kelleni, plusz – most jön a csavar – egy amerikai cím, ugyanis az SSN kártyát ki fogják postázni. A trükk az, hogy nem egyértelmű, hogy elfogadják-e a munkahelyzed címét. Nekünk szerencsénk volt, és elfogadták.

Kitérő – bankszámla nyitásnál ugyanilyen szerencsénk volt, ott elvileg nem fogadtak el iroda címet, de a csávó engedte megnyitni vele a számlát, annyi volt, hogy 2 hét múlva fennakadt a címünk egy belső ellenőrzésen. Felhívtak, hogy 10 napon belül adjunk meg egy “residental address”-t vagy meg kell szűntetniük a számlát. Szerencsére addigra már volt címünk 🙂).  

20170929_222218301_iOSSzóval kitöltesz egy formot, megadsz egy címet, ahova postázhatják a kártyádat, illetve kell egy amerikai telefonszám (én mondtam, hogy ez fontos…). Innentől kb. 2 hét és megkapod a kártyád. De hogy legyen még egy csavar a dologban, általában az első napodon a munkahelyen felteszik a kérdést, hogy mi a SSN-ed, ugyanis van egy nyomtatvány, amit elvileg az első napon ki kell töltened, és nem találod ki mi a harmadik kérdés rajta 🙂.  Szerencsére az interneten lehet találni egy jótanácsot. Amikor leadod az SSN igénylést, kapsz egy papírt, elvileg azzal a papírral, illetve az útleveleddel és a vízumoddal vissza tudsz menni abba az irodába ahol voltál és megtudhatod a számodat – akár már a következő nap. Nyílván ehhez azért baromi nagy szerencse is kell. A dolog ugyanis úgy működik, hogy ami után te megigényelted a számot, az bemegy a “központba”, ahol valaki/valami hozzád rendel egy számot. Ez lehet hogy már másnap megtörténik, lehet hogy 2-3 nap. Maga az SSN kipostázása amúgy 2-6 hét, állam és SSA függő. Szóval mi 21-re lapot kértünk és visszamentünk másnap. Nyílván nincs shortcut, számot kell húznod és végig kell ülnöd a sort újra és csak a végén tudod meg, hogy nyertél-e vagy sem. Pár fun fact erről a részről:

  • Amikor beléptünk az SSA-ba a biztonsági őr (aki mellesleg kinyitja neked az ajtót, amikor látja, hogy jössz) megismert. Mondjuk előtte nap 2+ órát ültünk a bejárattal szemben (és valami fura nyelven – magyarul – beszéltünk, úgyhogy érthető. “Mr. Oakly, you’re back!” felkiálltással üdvözölt. Igen, Oakly napszemüveg volt rajtam, mindkét nap :). Jó fej volt amúgy a csávó, amikor eljöttünk úgy köszönt el, hogy “See you tomorrow, guys!”. Nem, nem mentünk többet 🙂
  • Szóval sorszám, majd várakozás, aztán sorra kerültünk. Megyünk az ablakhoz, mondjuk a csávónak, hogy hát tegnap voltunk, de úgy hallottuk, hogy esetleg talán elméletileg akár már meg is lehet a számunk. Elkezd keresgélni, de azt mondja nem hinné hogy 1 nap alatt megkaptuk a számot, de természetesen örömmel segít. Pár másodperc múlva meg is talál minket “ami azt illeti, mindketten megkaptátok a számokat”. Öröm, boldogság.
  • A vicc az, hogy a hivatalnok nem írhatja le a számodat neked egy papírra, de megnézheti a képernyőn, adhat neked papírt és tollat és lediktálhatja… Law is law, right?

Nos, így sikerült még munkábaállás előtt az utolsó pillanatban (pénteken) megszerezni az SSN-t. Ez amúgy később jó szolgálatot tett, bárhova mentünk. Nyílván mindenhol elmeséltük kik vagyunk, most jöttünk, vízum stb. de hozzá tudtuk tenni, hogy már van SSN-ünk, ami láthatóan jót tett a hatékonyságnak a másik oldalon.

Három dolog még, amit érdemes tudni a vízum+SSN kombinációról:

  • sscardHárom féle SSN kártya létezik. Az egyik a teljes, amit amerikai állampolgárok kapnak, van a limitált és van az, amivel nem lehet dolgozni hiába van SSN-ed. Ugyanis alapból az SSN szám megléte feljogosítana arra hogy dolgozz, kivéve ha második típusú kártyád van – ezen amúgy szerepel is a következő szöveg: “VALID FOR WORK ONLY WITH DHS AUTHORIZATION”, azaz kell, hogy legyen valamilyen féle munkavállalási engedélyed is (pl. vízum). Nekünk ilyen van. Illetve nyílván a harmadik típusúval pedig semmilyen körülmények között nem lehet dolgozni (“NOT VALID FOR EMPLOYMENT”) – ilyet kaphatnak például a H4 vízumon lévők. Részetek: https://www.ssa.gov/ssnumber/cards.htm 
  • Az SSN örök. Azaz, ha egyszer kaptál egyet, akkor az nem jár le, nem vész el, nem alakul át :). Még ha le is jár a vízumod és mondjuk hazaköltözöl, de pár év múlva vissza akarsz jönni, az SSN-ed továbbra is érvényes. Nyílván vízumot például újra szerezned kell (ha csak nincs zöldkártyád), de az SSN-ed megvan.
  • Ennek az utolsó pontnak semmi köze a vízumhoz, ez általában igaz 🙂
    Ez egy darab papír! Ne várj olyasmit, mint otthon a személyi például. Sima, egyszerű papír. Gyűrődik, szakad, leöntöd kávéval, rábasztál. Szerencsére ezt nem kell magadnál hordanod. Sőt, amikor megkapod, a levélben le is van írva, hogy NE LEGYEN NÁLAD kb. soha. Ez azért is fontos, mert ha elhagyod, kérned kell újat és van valami limit, hogy összesen (egész életedben) hányszor kérheted a kártya pótlását. Ne gondoljatok hatalmas számra, ha jól emlékszem három a bűvös szám. Ezzel együtt néha elkérhetik, de ez tényleg ritka. Tőlünk a bankban kérték egy fénymásolásra, de csak az “alien” státuszunk miatt.
    Viszont a számodat tudnod kell, mert azt egy csomó helyen meg kell adni! Gyakorlatilag az összes hivatalos ügynél – legyen az pénzügyi, munkahelyi vagy bármi. Ugyanakkor – mivel ez a szám azonosít téged – lehetőleg biztonságosan tárold, mert aki tudja az SSN-edet az szinte bármit megtehet a nevedben!

Leave a Reply