004 – Számok, számok, számok

Legutóbb említettem, hogy a telefonszám meglepően fontos itt – mármint hogy legyen AMERIKAI telefonszámod. Szerencsére ezt egész könnyű abszolválni. A legegyszerűbb módja, hogy bemész egy Target-be vagy Walmart-ba (a Walmart kb. a helyi Tesco, a Targetben pedig minden van, de a kaja részleg nagyon kicsi) és veszel egy SIM kártyát. Van sokféle szolgáltató, igazából ezen a ponton kb. random választhatsz egyet – a három legnagyobb az AT&T, a Verizon és a T-Mobil. Van mindenféle pre-paid csomag, érdemes kicsit gúglizni előtte, de nagyon nem tudsz mellélőni. Ami fontos, hogy mindenképp pre-paid kártyát vegyél! A számlás előfizetéshez ugyanis – mint mindenhez – credit check kell, amin nyílván elbuksz, hiszen most érkeztél az országba. A pre-paid teljesen jó, vannak unlimited text&voice csomagok, amikhez tudsz adatjegyet venni – pont mint otthon. Ja igen, nem árt ha független telefont hozol otthonról, különben venned kell azt is. Ha megvan a SIM, regisztrálsz neten és onnan mindent tudsz online intézni. Sőt, elvileg később át tudod konvertálni a pre-paid szolgáltatást előfizetéssé. Ezt nem próbáltuk, mert úgy alakult, hogy mindketten kaptunk céges telefont.

Ha viszont valaki ebben a cipőben járna, mindenképp érdemes lehet megnézni a különböző family plan opciókat, ki lehet fogni egész jó csomagokat. Amikor azt mondom, “egész jó”, azt itteni viszonylatban kell érteni. Itt, ha 60 dollár körül van egy unlimited csomagod, az már jónak számít. Le lehet menni 40-50 dollárra is ezekkel a családi csomagokkal, de ahhoz már általában 4 előfizetés kell. Akkor már 40 dollár/vonal (160 USD összesen!) körül megvagy (2017-es árak). Ja igen, MINDEN ár amit látsz az nettó, azaz adót (sales tax – áfa tulajdonképpen) még rá kell számolnod. Ez Irvine-ban amúgy 7.75%. Ha valakit érdekel, így jön ki a 7.75:

California 6%
Orange County 0.25%
Irvine 0%
Special 1.5%

Érdemes ezt észben tartani. Mindegy hogy SIM kártyát veszel vagy almát, mindegy hogy bemész a boltba vagy neten vásárolsz, az első ár, amit látsz, az nettó lesz! És ha már tettünk egy kitérőt, a szolgáltatások pedig alapvetően nem ÁFA kötelesek. Egész pontosan így szól a szabály: “California does not tax services unless they are an integral part of a taxable transfer of property.” Egy példa – ha eladnak neked valamit, amit be kell üzemelni, állítani, kalibrálni és kéred ezt a szolgáltatást (vagy épp muszály megvenned), na az ÁFA köteles. Ha viszont kihívsz egy mosógépszerelőt, az már nem. De itt egy beugratósabb. Vettél egy öltönyt és még mielőtt felvetted volna, bemész egy szabóhoz, hogy igazítson rajta. A szabó köteles sales tax-ot felszámítani. Vajon miért? Nos, ebben az esetben az öltöny “rádszabása” az új termék előállításának részének tekintendő, hiszen a termék (öltöny) akkor van kész, ha te tudod hordani. És minden “gyártás” jellegű tevékenység számlázásánál adózni kell. Az előző példa analógiájára kitalálhatjátok, hogy ha megveszed az öltönyt, felveszed egyszer, majd rájössz hogy be kell venni a nadrág derekát, ezért elviszed ugyanahhoz a szabóhoz… na az már csak “javításnak” számít, így nem adóköteles. Érdemes tehát MINDIG különválasztani a vásárlást és az “utómunkálatokat” amikor csak lehet. Rögtön spórolsz 7.75%-ot LEGÁLISAN. Még mielőtt félreértés lenne, nem adócsalásról beszélek – tudom otthon is lehet spórolni az ÁFÁval 🙂

Ja és még mielőtt azt gondolnád, hogy érted hogy működik  ez, a házhozszállítás a fentiek alapján simán “taxable” kellene hogy legyen. Nos, lehet nontaxable, partially taxable vagy fully taxable 🙂 Ha valakit nagyon érdekel: https://www.boe.ca.gov/formspubs/pub100/

Na de vissza a telefonszámokhoz – egy kis érdekesség a végére: Itt nincs olyan, mint otthon, hogy 70-es szám meg 30-as. A telefonszámok 3+3+4 számjegyből állnak. Az első három az “area code”, van egy fix lista hogy melyik régiónak mi a száma. Irvine, ahol mi lakunk például a 949-es kódot kapta. A következő három mókás. Ők “central office”-nak hívják, ami ha jól sejtem még a régi telefonközpontos időkből maradt, és lényegében a telefonközpont azonosító. Az utolsó négy számjegy pedig a “vonal azonosító”, azaz a te számod. Ezért van az, hogy ha amcsi telefonszámot látsz, az általában így néz ki (123) 465 7890.

Leave a Reply