051 – Munkahelyváltás – 1. rész (Vízum)

Úgy hozta az élet, hogy nemrég munkahelyet váltottam, és úgy gondoltam megosztok pár dolgot ezzel kapcsolatban, mert erről nem nagyon lehet olvasni – magyarul. Ráadásul elég sok mindenről érdemes beszélni, úgyhogy ez egy mini sorozat lesz 🙂

Kezdjük a nyilvánvalóval, ha vízumon vagy Amerikában, akkor a munkahelyváltás kicsit trükkös, néha egyszerűen nem lehetséges. Ha például L1A vagy L1B vízumod van, akkor nem tudsz új munkahelyet keresni. Na jó, igazból tudsz, de az egy teljesen új vízum procedúra lesz (valószínűleg H1B), vagyis az új helyen nagyon kell hogy akarjanak, mert az nagyjából 1 év onnantól hogy elindul a folyamat odáig hogy elkezdesz dolgozni, HA megkapod a vízumot. Vannak olyan vízumok, amivel viszont ez meglepően egyszerű – ezek tipikusan az ún. dependent vízumok (L2, H4+EAD). Nos, ami nekem van/volt (H1B), az a kettő között van a lehetőségeket illetően. A H1B ún. “transferable” vízum, ami azt jelenti, hogy egy egyszerűsített eljárás keretén belül lehet munkáltatót váltani. Így is jár papírmunkával és van átfutási ideje, de 6-8 hét alatt általában végigmegy a folyamat. Természetesen itt is van egy nagy “HA”, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy a transzfert engedélyezi a USCIS. Régebben ez inkább formalitás volt meg papírmunka, de mostanában szigorúbban nézik ezt is – mint minden bevándorlási ügyet.

Természetesen még mielőtt elkezded az interjúkat az új helyen, mindenképp jelezd, ha vízumon vagy, mert vannak olyan munkahelyek és/vagy olyan pozíciók, amiknél nem támogatnak/szponzorálnak vízumot. Ebben az esetben nincs értelme több időt tölteni azzal a lehetőséggel, keress egy másikat. Ha vállalják a vízummal kapcsolatos plusz adminisztrációt, hosszabb átfutási időt ÉS költséget, akkor érdemes tovább beszélgetni. Itt azért kiemelném, hogy ennek (mint minden vízummal kapcsolatos dolognak) van költsége. Ezt általában az új munkáltató bevállalja, de azért érdemes ezt is tisztázni, mert pár ezer dollárról beszélünk (vízum díjak, ügyvéd stb.).

A következő logikus kérdés, hogy a jelenlegi munkáltatódnak be kell-e ezt jelenteni. És a válasz: NEM. Az új munkáltató végig tudja vinni a teljes vízum transzfert anélkül hogy bármire szüksége lenne a jelenlegi cégedtől. Miért fontos ez? A kritikus dolog az időzítés. Tegyük fel, hogy kapsz egy ajánlatot az új cégtől. Normál esetben ilyenkor bemész a főnöködhöz és felmondasz. NE TEDD! Az ok nagyon egyszerű, ahogy ezt fentebb említettem egy vízum transzfer legalább 6-8 hétig tart (néha tovább) és egyáltalán nem biztos hogy sikeres (simán megtagadhatják). Egy tipikus amerikai felmondási idő 2 hét (“2-week notice”), természetesen lehet több vagy akár kevesebb is közös megállapodás alapján. De a lényeg, hogy ha felmondasz, az utolsó munkanapodon hivatalosan megszűnik az előző vízumod. Ergó addigra már rendelkezned kell egy másik érvényes vízummal. Nem kell túl erősnek lenni matekból, hogy kiderüljön a 2 hét jóval rövidebb mint a 6-8 :). És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mi van akkor, ha a USCIS nem hagyja jóvá a transzfert?! Két szék között a padlóra, munkahely nélkül maradsz. És mivel vízum csak munkahellyel jár, illegális bevándorlóvá válsz.

A helyes eljárás ilyen esetben, hogy megvárod amíg a vízum transzfert visszaigazolják (i797 approval notice) és csak akkor mondasz fel. Érdekes csavar a történetben, hogy ha esetleg menet közben meggondolnád magad, maradhatsz a régi munkáltatódnál. Ugyanis egyszerre lehet több jóváhagyott vízumod, azt semmi nem tiltja. A limitáció csak annyi, hogy egyszerre csak 1 lehet aktív. Vagyis ha nem kezdesz el dolgozni az új helyen (nem “aktiválod” az új vízumot), akkor nem veszíted el a régit. DE amint munkába állsz az új helyen, nincs visszaút, a régi vízumod érvényét veszti.

További érdekesség, hogy ha elfogadtad az új állást, akkor jelenleg van egy I797 approval notice a kezedben, de az útleveledben természetesen még a régi vízum van bepecsételve. Ha esetleg még nem láttatok ilyet, akkor elmondom, hogy a csavar az, hogy a vízum pecséten (ami igazából nem pecsét, hanem egy beragasztott papír) rajta van a munkáltató – értelem szerűen a fenti esetben még az előző. A poén az a dologban, hogy ez nem probléma. Simán utazgathatsz ezzel a vízummal, csak annyi a trükk, hogy az ÚJ I797 approval notice-nak nálad kell lenni. Ez az ELMÉLET, de ezt már két ügyvédtől is hallottam, úgyhogy valószínűleg igaz. Ami engem kicsit jobban aggaszt az a lejárati idő, ugyanis ez is szerepel a vízum “pecséten”.

Saját példámat hozom fel: nekem az eredeti H1B vízumot 2017-ben adták ki, azaz 2020-ig volt érvényes. Ez van a pecséten. Az új (transzferált) H1B 2019 és 2022 között érvényes. Vagyis előállhat egy olyan eset (például 2021-ben), hogy megpróbálok belépni Amerikába és a vízum pecsétem alapján már nincs érvényes vízumom. De ELVILEG ez sem gond, ha nálam van az új vízum papírom. Azonban, ha nem szereted a bevándorlási orosz rulettet, akkor bepecsételtetheted az új vízumot a következő alkalommal, amikor hazalátogatsz. (Illetve, ha nem tévedek ezt igazából szinte bármelyik ország amerikai követségén megteheted.)

Nos, azt hiszem nagyjából mindent érintettünk a munkahelyváltás – vízum kérdés tekintetében. A következő részben az egészségbiztosításról és/vagy a magánnyugdíjról lesz szó.