036 – Dallas

Mivel újfent tréningre kellett mennem Dallas-ba, ezért úgy döntöttünk, kihasználjuk és ott töltjük a hétvégét. Azonban egy dolgot nem számoltunk bele, Dallas nyáron nagyon meleg!! Úgyhogy az első tanácsom, nyáron ne menjetek kirándulni Texas-ba 😀 hacsak nem a nagyon magas páratartalom és 40fokos meleg hívei vagytok.

De ezt leszámítva azt kell mondjam, a texasi táj és hangulat nagyon tetszett. Mindenhol nagy terek, zöld táj, óriás farmok és természetesen rengeteg elmaradhatatlan truck. Minden 6. truck-ot Texasban adják el, így nem véletlen hogy a nagy gyártók ajánlanak külön Texas stílusút is. 🙂

Na de lássuk mivel töltöttük a hétvégénket:

George W. Bush Presidential Center

A belvárostól kicsit kijjebb, a Southern Methodist Egyetem területén található a 43. elnök nevét viselő, George W. Bush könyvtár és múzeum. Habár nem texasi születésű, feleségével, Barbara Bush-sal Dallas-ban éltek. 2001-2009 között volt elnök, és az ő ideje alatt történt a 9/11 terrortámadás. Az életét, munkásságát és a 9/11-es intézkedéseit is megtekinthetjük a múzeumban.

Mi New York-ban már láttuk a 9/11-es emlékművet és múzeumot, ami az egyik legmegrázóbb múzeum amit valaha láttam, de érdekes az az oldal, hogy egy elnöknek (feleségének és családjának) hogyan kell reagálnia és viselkednie ennek kapcsán. Illetve milyen intézkedések születtek ennek hatására, mint pl. a híres terrorcselekmények elleni törvény, a Patriot Act. De Bush-nak a kormányzása alatt nem csak a terrortámadást kellett kezelni, hanem az iraki háborúval, a Katrina hurrikánnal és a 2008-as recesszióval is szembe kellett néznie. Nem véletlen tehát hogy ő az egyike azon elnököknek, aki a legnépszerűbb (a szeptember 11-es fellépése miatt) és legnépszerűtlenebb is (a 2008-as pénzügyi válság kapcsán) volt a kormányzása alatt.

Itt berendeztek egy szobát a Fehér Ház Ovális irodájának mintájára is Bush idejéből. Mivel minden elnök úgy változtatja az Ovális irodát (és a Fehér Házat is) ahogy neki tetszik, ezért mindig más és más bútorokkal, kiegészítőkkel van berendezve.

A terem/múzeum őr azt is elárulta, hogy például most Trump idején az Ovális iroda tele van katonai zászlókkal, kiegészítőkkel. Vajon miért?!

George W. Bush múzeum

Southfork Ranch

Ugye mindenki emlékszik a Dallas sorozatra Jockey-val, Bobby-val, Samantha-val?! Aki anno nézte, annak ezt muszáj a programba beilleszteni. Dallas-tól északra, Parker városában található a ranch. A sorozatot 1978-1991 között vetítették, de érdekesség, hogy az első 5 részben nem ez a ház látható, hanem a Cloyce Box Ranch. A Southfork Ranch-en található ház egyébként 1970-ben épült, és Joe Duncan nevű emberé volt. A Ewing villa nyilván nem olyan nagy mint a sorozatban látszik, de azért nem is kicsi, 550m2 egy kb. 90m2-es garázzsal kiegészülve, ami később szobává lett alakítva. Ami még érdekesség, hogy a tulajdonosok csak a ház külsejét és a ranch-et engedték filmezni, és csak a nyári hónapokban, ugyanis ott éltek. Mit mondtam az időjárásról nyáron Texas-ban?? 😀 Na de az össze kinti jelenetet tényleg itt vették fel, úgyhogy minden tisztelet a szereplőké és a stábé!

Az “olimpiai méretű medence” nem olimpiai méretű 🙂 de azért medence és nyilván a széles látószögű kamerák segítettek, hogy akkorának látszódjon, amekkorának kell 🙂 Na de akkor hol vették fel a belső jeleneteket? Hol máshol, mint Kaliforniában egy filmstúdióban, ahol egy hasonló ház belseje alapján húzták fel a díszleteket.

Két film is volt a sorozat után, Jockey visszatér (J.R. Returns) és a Ewingok háborúja (War of the Ewings), valamint a nem annyira sikeres reboot, a 2012-2014 között futott új Dallas sorozat. Összesen kétszer forgattak ténylegesen a Southfork Ranch-en található házon belül, a Ewingok háborúja c. film egyik jelenetét, illetve az új sorozatban azt a jelenetet, amikor Jockey meghal.

A ranch most konferencia és rendezvényközpont és már nem az eredeti tulajdonosé (illetve leszármazottaié), hanem a Forever Resorts tulajdonában van. Berendezését tekintve sok olyan tárgy van, ami a sorozatból aukciók sorozatán került ide, illetve valamilyen replika. Tartanak itt mindenféle lovasbemutatókat és egyéb programokat is, de eskövőhelyszínnek sem utolsó. Remélem, most mindenkinek felcsillant a szeme 😀

Nekünk óriási élmény volt itt lenni, mert mégis csak egy ikonikus helyszín. Talán ez volt a legjobb Dallas-ban! 🙂

Ewing villa
Nappali és konyha

The Sixth Floor Museum at Dealey Plaza

A Dealey Plaza parkra néző hivatali épület, aminek a 6. emeletén található múzeum megér egy látogatást. Ugyanis a épület előtt található utcán lőtték le John F. Kennedy-t, így az életét és a meggyilkolásának történetét is megismerhetjük a múzeumban. A nyomozások alapján 1963. november 22-i Dallas-i látogatásakor Lee Harvey Oswald volt az, aki lelőtte a 35. elnököt, mégpedig ennek az épületnek az egyik 6. emeletén található ablakából. JFK volt a negyedik olyan elnök, akit meggyilkoltak. Habár a lövésbe nem halt bele rögtön, kb. 30 perccel utána kórházban elhunyt. Oswald-ot még aznap elfogták a rendőrök és őrizetbe vették, azonban egy Jack Ruby nevű bártulajdonos az őrizet alatt lelőtte Oswaldot. Ruby-t elítélték, és a börtönben érte a halál.

Néhány vizsgálat összeesküvést sejtet a gyilkosság mögött és hogy Oswald nem egyedül vett részt Kennedy meggyilkolásában. Habár a nyomozás eredménye nem ezt támasztja alá, mai napig terjed néhány elmélet ez ügyben. Ennyit a rövid történelemóráról.

Az elnök és családja életét, kormányzását, és halálát is megismerhetjük a múzeumban különböző felvételek, történeket alapján. Sajnos ebben a múzeumban nem lehet fotózni, úgyhogy innen nem tudunk “ereklyéket” bemutatni.

Nem a Dallas-i kirándulásunkhoz tartozik, de ha már JFK és Dallas, nézzétek meg a Jackie című filmet, ami pontosan JFK meggyilkolásával kezdődik és az azt követő időszakot dolgozza fel Jacqueline Kennedy szemszögéből. Nem mellesleg Natalie Portman nagyon jól játszik benne. 🙂

John F. Kennedy Memorial Plaza

JFK meggyilkolásának emlékére egy, a Philip Johnson által tervezett beton emlékművet emeltek nem messze az előbb említett épülettől, az eset helyszínétől, az Old Red Múzeum mögött (ide most nem tértünk be, de a Dallas történelmének kedvelőit ez is érdekelheti).

JFK Memorial Plaza

AT&T stadion

A hétvégénkbe beterveztük a Dallas Cowboys NFL csapat otthonát, a több mint 14 000 tonnás széthúzható tetővel rendelkező AT&T stadiont. A két masszív acélboltív által tartott tetőnek egyébként kb 12 perc kell hogy kinyissák/bezárják, viszont a meccsek előtti napon kell eldönteni hogy majd nyitva vagy zárva lesz a tető, mivel lehűteni a levegőt benne nem két perc 🙂 Az NFL stadionok közül ez az 5. legnagyobb legalábbis nézőszám szerint, a maga 105 000 férőhelyével (állóhelyekkel együtt), fizikai méreteit tekintve viszont a legnagyobb fedett stadion a ligában. Egyike a világ legnagyobb HD kijelzőjének itt található, a 2009-ben még ez volt a legnagyobb amivel a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült. A stadion túra során körbevezettek minket a páholyokon, a tulajdonos külön termén, a sajtó termeken és természetesen az öltözőkön is.

A stadion túra alatt épp egy előző napi koncertről pakolásztak össze, ezért a füves részt nem láttuk. Viszont kiderült, hogy a füvet bazi nagy gurigákban tárolják és ha meccs van akkor leterítik, így biztosítva, hogy számos egyéb rendezvényre is használható a stadion. Ja és persze a meccstől függően (egyetemi amerikai foci vagy NFL, vagy esetleg amit mi ismerünk futballként) számos eltérő típusú fű is van…

A feltekert NFL fű
A Dallas Cowboys hazája

Reunion Tower

A Reunion Tower egy 171m magas kilátó torony, egy hotelkomplexum része és Dallas 15. legmagasabb épülete. 1978-ban épült a Hyatt Regency Hotel részeként, a tetején egy gömb résszel, amiben, mint általában minden kilátóban, található egy étterem is. A gömb körül fut egy nyitott kilátó rész, úgyhogy 360 fokos kilátás van Dallas területére, ha körbesétálsz 🙂 A gömb maga tele van LED-ekkel, ami esténként különböző színekben pompázik.

Reunion Tower
Kilátás a Reunion Towerből – Dallas belvárosa

Giant Eyeball

Semmi különös szerepe nincs, csak egy bazi nagy szem Dallas belvárosában 🙂 Tony Tasset, a készítője is állítja, ez csak egy nagy szemgolyó, és csak annyi volt a célja, hogy megnézzék az emberek. Hát bevált!

Giant eyeball

Dallas Heritage Village

Ez tulajdonképpen a Dallas-i skanzen. Texas minden tájáról ide költöztettek néhány ikonikus kinézetű texasi épületet ami reprezentálja a régi nyugatot. Oktatási és kulturális központként, illetve rendezvény helyszínként is funkcionál.

Heritage Village

Csak érdekesség: a popcornos kocsit mai napig kasználják 🙂

Pioneer Plaza

Dallas üzleti negyedében található egy park, aminek fő attrakciója egy 19. századi szarvasmarha hajtást ábrázoló szoborcsoport. A hajtás útvonala a Shawnee Trail mentén zajlott, ami a legelső és legkeletibb kereskedelmi és immigráns útvonal az indiánok területén át, amin a híres Texas Loghorn-t azaz a hosszúszarvú marhákat hajtották az északi vasúthoz.

Pioneer Plaza

Fort Worth Stockyards and Rodeo

Fort Worth a 15. legnagyobb város az USA-ban, és az 5. Texas-ban. De ami miatt szerintem érdemes ide ellátogatni, ha Dallas környékén járunk, az a történelmi része, a Fort Worth Stockyards. A vasút megjelenésével fontos élőállat kereskedelmi központtá vált ez a terület. A mai napig őrzi ezt az autentikus arculatát, a téglával kirakott utcákkal, a western hangulatú épületekkel, habár nyilván ma már inkább a turizmusé.

Stockyards Station

Marha hajtás is van napi kétszer az utcán keresztül, szombatonként western show illetve rodeo bajnokság. A szombat esténket így tehát a rodeo bajnokság megtekintésével töltöttük. Nagyon hangulatos, úgy tűnik hogy itt ez egy családi program. Az ország minden tájáról jönnek a cowboy-ok 🙂 és megülik a bikát, a vadlovakat, befogják a fiatal borjúkat és időre megkötözik a lábát. A versenyszámok között pedig a gyerekeknek is van program: a kb. 12 éves korosztálynak el kell kapni a borjút, a 8 éveseknek és a fiatalabbaknak pedig egy bárányt. Nagyon vicces hogy ezek a texasi gyerekek egyáltalán nem félnek az állatoktól, pedig azért némelyik gyereknél nagyobb volt 🙂 és western csizmában kergetik a szegény állatot 😀

Ja és mivel állatok kvázi fogva tartásáról van szó, nyilván a rodeo kezdése előtt megjelentek az állatvédők is és tüntettek a program ellen. Értem én, de hát ez hagyomány.

Rodeo aréna

Water Gardens

Fort Worth-ben található Water Gardens 1974-ben épült Fort Worth belvárosában. A 3 medencéből álló park leginkább egy hűsítő helyszínként funkcionál a texasi forróságban. Na persze strandolásra nem alkalmasak, de a víz közelsége mindig frissítő. A 3 medence 3 különböző tematikájú:

  • egy csendes, amit egy hatalmas fal vesz körül és víz folyik le rajta a medencébe, csendes esőre emlékeztetve,
  • egy sok kis szökőkutat tartalmazó medence, ami mellett úgy érzed mintha egy párakapu mellett lennél,
  • és a főattrakció, az ún. “aktív medence”, amiben 11m mélyre zubog le a víz teraszos felépítésű falon. A közepébe le is lehet sétálni egy lépcsőn, hogy élvezhessük a zubogó vizet.
Az aktív medence

Még egy valami: ha Texas bármelyik részén jártok, gondolom nem kell mondanom, hogy BBQ húst kell enni, sokat, sok félét!!

Egyél BBQ-t!!

És a videó:

Leave a Reply