033 – San Francisco – 2. rész

A megígért folytatás…

Mission San Francisco de Asís

1766-ban spanyolok alapították a hatodik missziós helyként a kaliforniai evangelizálási célzattal létrehozott missziók sorozatában. Emlékeztek még az előzőekre? Megnéztünk egyet Santa Barbaran, egyet San Diegoban. Szép lassan csak felfedezzük mindent. Szép lassan… Aztán ha meg lesz mind, összeszedjük nektek egy posztba azokat is 🙂

San Francisco legrégebbi épületét a ferences rend alapítója, Assziszi Szent Ferenc után nevezték el, de gyakran Mission Dolores-ként is emlegetik a közeli patak (Arroyo de Nuestra Señora de los Dolores – Our Lady of Sorrows Creek) után. Később megépítették mellé a bazilikát is. A tiszteletes nagyon barátságos, ő ajánlotta hogy próbáljuk ki azt a francia pékséget (Tartine Bakery), mert az egyik legjobb “egész Amerikában”. Tényleg finomak voltak a sütik.

Mission San Francisco de Asís

Carnaval San Francisco – Grand Parade

Mivel a hosszú hétvégénk egy ünnepnap miatt volt (Memorial Day – amikor az elesett katonákról emlékeznek meg), ezért belecsöppentünk egy helyi karneválba is. Ezt minden évben ezen a hosszú hétvégén tartják szombat-vasárnap a Mission Disctrict-ben. Kicsit olyan mint Macy’s Parade New Yorkban, persze nem annyira látványos, nincs akkora tömeg sem és itt különböző nemzetiségű csoportok, non-profit szervezetek vonulnak fel. A legjobb része talán az eleje volt, amikor is oldsmobile-ok vonultak fel. Adták a lowrider mozgást is, persze a jó időjárás nem tett jót néhánynak, hamar felmelegedtek 😀 Úgyhogy volt néhány amelyik csak tolva vett részt a felvonuláson.

Low rider
Karnevál truck

Muir Woods

San Francisco-tól északra, a Golden Gate híd túloldalán található egy nemzeti park, ami tele van hatalmas vörös fenyőkkel. Ha valaki kocsival akar ide elmenni, akkor már nyitásra érjen oda, ugyanis a park bejáratánál nagyon limitált a parkolóhelyek száma. De persze van dedikált busz is, különböző helyekről indulva. Mi a Sausalito-nál lévő megállót választottuk, itt lehet kocsival is parkolni, és innen pedig tovább a shuttle-vel. Érdemes neten megvenni a jegyet a shuttle-re is és a parkba is, valamint ha a bejáratnál akarsz parkolni, akkor előre kell foglalni. Érdemes felkészülni arra, hogy egy büfén és mosdón kívül más nincs. De nem is kell egy nemzeti parkba több.

A parkban található fák 500-800 évesek, a legmagasabb fa 80m magas, de a vörösfenyő 115m magasra is megnőhet. A bejárattól különböző hosszúságú kiépített és nem kiépített túraútvonalak is vannak. Szóval akár hosszabban is el lehet tölteni itt az időt, de egy 1,5-2 óra alatt a kiépített leghosszabb útvonalat simán körbe lehet járni. A majomok bolygója filmek helyszínét is adja, ugyanis Caesart ide vitték ki (Rise of the Planet of the Apes, Dawn of the Planet of the Apes), habár állítólag nem itt forgatták a jeleneteket. Na de a lényeg, hogy a vörös törzsű fák nagyon hangulatosak, a színek iszonyat jók és nem tudsz betelni velük!

Muir Woods

És ha már ott voltunk a Golden Gate híd másik oldalán, akkor visszafelé mindenképpen meg kellett állni a Golden Gate Vista Point-nál, ahol nem csak a hidat, de a hidat San Francisco-val a háttérben látod. A széllel erős harcot kellett folytatnunk, de innen is szép kilátás nyílik a Golden Gate hídra 🙂

Golden Gate Bridge

Lucasfilm – Yoda Fountain

A Lucasfilm stúdiót azt hiszem nem kell bemutatni, a legtöbb ember tudja, hogy a George Lucas által 1971-ben  alapított filmstúdió felelős a Star Wars és Indiana Jones filmekért. A Lucasfilm székháza San Franciscoban található a Presidio parkban. 2012-ben a Walt Disney felvásárolta. A főépület előtt egy életnagyságú Yoda bronzszobor áll egy szökőkút tetején. Hétköznapokon be is lehet menni az épület előszobájába, ahol életnagyságú Darth Vader, Boba Fett, R2-D2 szobrok, egyéb Star Wars ereklyék és George Lucas által olvasott könyvek találhatók. Mi ugye hétvégén voltunk itt, ezért csak kívülről lestünk be 🙂

Yoda Fountain

A Presidio amúgy nagyon hangulatos, a spanyolok által alapított erőd területe. Kalózok és egyéb (pl. iszlám) megszállók elleni védelemként szolgált.

Park a Presidio területén

Alcatraz

Kihagyhatatlan! San Francisco partjaitól 2 km-re található egy sziget, amin a híres börtön, az Alcatraz (“The Rock”) található. 1853-tól kezdődött meg a katonai erődítménnyé alakítása, az amerikai polgárhaború kitörése után kezdték el katonai börtönként is használni, de állami börtönként csak 1934-től működött. A sósvizes levegő sokkal gyorsabban okozott károkat az épületekben mint egy szárazöldi börtön esetében, valamint az elszigeteltség sem segített, így a fenntartása nagyon drága volt, úgyhogy be is zárták. Ezt követően 1963-ban elfoglalták az amerikai őslakos aktivisták. 1972-től viszont nemzeti park részeként, látványosságként funkcionál. Na ide viszont mindenképp jó előre meg kell venni online a jegyeket! A jegyek meghatározott komp indulásra szólnak, a 33-as mólótól.

A sziget neve szintén a spanyoloktól származik: a pelikánok szigetének nevezték és Alcatraz spanyolul annyit tesz pelikán. Kb. 8,9 hektár területű, és itt található a nyugati part legrégebbi világítótornya. A leghíresebb fogoly talán Al Capone volt, de számos híres bűnözőt tartottak itt fogva. 29 éves működése alatt állítólag senki sem tudott megszökni, habár 14 szökési kísérlet volt.

A börtönben audio túrával végig lehet járni a külöböző területeket, a celláktól, az ebédlőn át az udvarig, miközben a volt börtönőrök és fogvatartottak sztorizgatását hallgatjuk. Ami tök érdekes, hogy a börtönőrök és a börtönben dolgozók családja is a szigeten lakott. Voltak akiknek nagyobb lakrész jutott, san francisco-i kilátással. Az azért nem olyan rossz, csak a szomszédok balhésak 😀 Mai napig van olyan dolgozója a szigetnek, aki ott nőtt fel.

Ahogy az előző posztban már említettem, ahogy a város is, úgy Alcatraz is számos filmben szerepelt: Szikla (The Rock), X-men: Ellenállás vége (X-Men: The last stand), Eli könyve (The book of Eli), Kapj el ha tudsz (Catch me if you can), de vannak olyan filmek is amelyek szorosabban kapcsolódnak az Alcatrazhoz: Szökés Alcatrazból (Escape from Alcatraz), Az alcatrazi ember (Birdman of Alcatraz) és az Alcatraz sorozat.

Alcatraz

Twin Peaks

Nem, nem a sorozat. Két kb. 280m magas domb San Francisco belvárosától nem messze. A két domb neve Euréka és Noe 😀 amikről 360 fokos kilátást kapsz San Francisco városára, persze ehhez tiszta idő kell. A spanyol letelepedők “Los Pechos de la Choca (Breasts of the Maiden)” azaz a “Hajadon mellei” nevet adták eredetileg, mivel két majdnem teljesen egyforma dombról van szó. De azt hiszem értjük miért változtatták meg inkább “Iker csúcsok”-ra 😀 A 360 fokos kilátást keresőknek ajánlják még a Coit tornyot, ami egészen bent van a városközpontban, de nyitvatartás korlátozza a látogatást 🙂 Ezt mi inkább a természetes kilátóra cseréltük ezúttal.

Kilátás Twin Peaks-ről
Twin Peaks egyik fele

Ráadás

A most következő látványosságokat nem ezen a hétvégén néztük meg, sőt igazából csak én fedeztem fel őket a korábbi utazásaim során, és az is lehet, hogy nem a leghíresebb látványosságok San Franciscoban, de úgy gondolom 1-1 rövid említést azért megérdemelnek.

Palace of Fine Arts

Az 1915-ös világkiállításra készült, görög és római építészeti elemekkel, amely számos kiállításnak adott otthont akkoriban.

Palace of Fine Arts

Ghirardelli square and Fisherman’s Wharf

A híres san francisco-i csokoládégyár épületéről elnevezett tér tele van boltokkal és természetesen csokibolttal, ahova mindenképp érdemes betérni. Nagyon finomak! A Fisherman’s Wharf pedig egy sétálóutca a part mentén tele boltokkal és éttermekkel. Hangulatos, és jókat lehet enni 🙂

Painted Ladies

Viktoriánus korabeli házak, amelyek szinte teljesen ugyanolyan kinézetűek, viszont szép színesek és ez megkülönbözteti őket. Azonban ha jól megnézzük a házakat, balról a másodiknak a bejárati ajtaja a jobb oldalon van, míg a többinek a bal oldalon 🙂

Painted Ladies

Ha valaki emlékszik a Bír-lak (Full House) c. sorozatra, az tudja, hogy az is San Francisco-ban egy ilyen viktoriánus korabelire mintázott házban játszódik, és ráadásul a ház is itt található a “festett hölgyektől” nem messze. Összesen mintegy 48000 ilyen típusú ház épült San Francisco-ban, szóval tényleg az egyik fő motívuma a városnak.

A Bír-lak ház

Lyon street steps

A Lyon utcai lépcsők tetejéről is nagyon szép kilátás nyílik az öbölre, valamint a 275 lépcső jó kis helyszín edzésre.

Lyon street steps

És a végére csak egy általános utcakép. Ahogy már sokszor emlegettük, az emelkedők és lejtők teszik különlegessé San Franciscot.

Dimbes-dombos, háttérben a Coit tower

Hát azt hiszem elég kimerítő lett a San Francisco összefoglaló 😉

Leave a Reply