015 – Megéri?

Egyik hűséges olvasónk kommentje inspirálta ezt a posztot – köszi, KZ 🙂. Ő vetette fel, hogy ebben a korban ő már nem vágna bele, illetve kérdezte, hogy vajon megéri-e ez a dolog. Nyílván ez utóbbira most még nem fogunk tudni válaszolni, de általánosságban eszembe jutott pár okosság, amit most megosztok veletek.

Macera faktor

Az első dolog nyílván az, hogy egy ilyen költözés nem kevés macerával jár. Ha csak arra gondolsz, hogy amikor otthon költözöl A-ból B-be, azt se akarod évente megismételni. Nyílván ha egy másik országba költözöl, ott a macera hatványozódik. Az élet furcsasága, hogy egy ismerős (illetve igazából most kolléga) pár hónappal előttünk költözött Magyarországról Németországba. Elég sokat beszélgettünk arról mi hogy ment nálunk, az alapján elmondható, hogy az EU-n belüli költözés sem egyszerű, de ha EU-n kívülre mész, ott kezd el igazán “mókás” lenni a dolog.

Erről igazából már írtunk többször itt a blogon, nem szeretnénk ismételgetni – az első pár poszt csak erről szól 🙂. Viszont így visszagondolva a macera nagy része igazából a költözés előtt van (vízum, elrendezni otthon a dolgokat, lakás, autó, kitalálni hol szeretnénk lakni majd stb.). Érkezés után – bármilyen furcsán is hangzik – már kevesebb a macera. Vagy csak kevesebbnek tűnik, mivel otthon kb. 1 évet készültünk erre, itt pedig kb. 1 hónap alatt kellett elintézni mindent. Mi szeptermber 26-án érkeztünk meg Amerikába és szerintem mondhatom, hogy 2 hónap alatt nagyjából “letelepedtünk”. Elintéztük a papírmunka nagy részét, volt autónk, lakásunk, bútorok, tudtuk hol vannak a legfontosabb boltok stb. Sőt még hitelkártyánk is volt – na jó, Eszti csak december végén kapta meg az övét :). Ez szerintem nem olyan rossz. Megérkezel 4 bőrönddel egy hotelbe és 2 hónap múlva kvázi normális életet élsz, ez simán elfogadható macerának tűnik. Az igazsághoz mondjuk hozzátartozik, hogy mielőtt kijöttünk én tényleg rengeteg időt töltöttem el “felkészüléssel”, de igazából az kicsit még szórakoztató is volt. Nézegetni Google Maps-en a környékeket, képeket nézni albérletekről, autó teszteket olvasni, megérteni (megpróbálni megérteni) hogy működik az itteni egészségügy stb.

Szóval ha megérkezel (és felkészülten érkezel), akkor itt már viszonylag simán mennek a dolgok.

Anyagiak

Otthon szerintem manapság mindenkinek van olyan ismerőse, aki Angliában, Németországban, Ausztriában vagy valahol máshol él. És a többségük nem, vagy nem csak kalandvágyból ment, hanem a “mocskos anyagiak” miatt. Ami egyébként teljesen érthető – a számok nem hazudnak ahogy mondani szokták. És nyílván mindenki megdöbbenve hallgatja, amikor az adott barát meséli, hogy hány ezer eurót keres, mivel ha azt az összeget átváltjuk forintra, egy szemtelenül nagy szám jön ki. Ha leírnám (de nem írom :)), hogy mi mennyit keresünk itt kint és átváltanátok forintba, azt gondolhatnátok, hogy péklapáttal pakoljuk a pénzt egyik bőröndből a másikba. Bárcsak… 🙂 Amit ugyanis sokszor az emberek nem vesznek figyelembe, hogy ebből a pénzből nem otthon kell megélni, hanem az adott másik országban – legyen az Anglia vagy épp Amerika. És bizony ott nem annyi az albérlet, az egészségügy, sőt még a tej sem, mint otthon. Mielőtt még félreértés lenne, nehogy azt gondoljátok, hogy panaszkodom, eszembe ágában sincs. Inkább arról szólna ez, hogy ha esetleg azon gondolkodsz, hogy belevágsz egy külföldi munkába, a legnagyobb hiba amit tehetsz, hogy megnézed mennyit fizetnének, átváltod forintba és mivel egy 2x, 5x, 10x nagyobb szám jön ki, mint az otthoni fizud, azt gondolod, hogy királyság lesz kint. Valószínűleg jobban jársz amúgy, de számolj utána, ne csak a fizut váltsd át!!

Hogy saját példát mondjak. Nálunk az elsődleges motiváció nem az volt, hogy mennyivel több pénzt keresünk majd itt kint, hanem maga a kaland, a nyelvtanulás stb. És igen, többet keresünk, de nem élünk (még 🙂) nagyságrendekkel jobban mint otthon. Igaz, otthon sem panaszkodhattunk. De ott se volt 2 Maserati (2 BMW se) a garázsban (mondjuk garázs se volt 🙂), meg itt sincs (garázs már van 😉 ). Szóval ne felejtsd el, hiába keresel jobban, ha minden drágább. Pár példa:

  • Albérlet – $2,300
  • Internet+TV – $135
  • Kötelező a kocsikra – $180
  • Éves autó regisztrációs díj – $230
  • Egyéb rezsi – kb. $100
  • Mobil előfizetés – $50 – $80
  • Egy ebéd/vacsi egy nem puccos étteremben 2 főre – $60 – $100
  • Egy hétvégi bevásárlás – $100 – $200

Illetve arról sem szabad megfeledkezni, hogy magának a kiköltözésnek is vannak költségei. Mi ebből a szempontból nagyon szerencsések voltunk, mert mindketten kaptunk ún. “relocation” csomagot, azaz támogatták a kiköltözésünket. Ami egy hatalmas plusz amúgy. Nekünk ebből megvolt a repjegy, a nagyobb bútorok, a hotel, ahol átmenetileg laktunk, illetve egy bérelt autó 1 hónapra. De ezekkel a dolgokkal is számolni kell. És itt jön, hogy vajon megéri-e avagy mi a ROI – tisztán csak anyagi szempontból.

Megéri?

Hát ez egy nagyon jó kérdés 🙂 Nekem annyi volt a célom, hogy ne járjunk rosszabbul, mint otthon. Ahogy írtam korábban, a fő motiváció nem a pénz volt, de ugyanakkor hülyék sem vagyunk. Ha rosszabbul kellett volna élnünk vagy nem tudtunk volna legalább annyit félretenni, mint otthon, akkor nem vágtunk volna bele. Ugyanakkor van egy másik dolog, amit érdemes figyelembe venni ilyenkor. Haza fogsz költözni vagy nem? Ha ugyanis hazaköltözöl és kellően sok pénzt tudsz félrerakni havonta, akkor nyílván egyszerű a válasz. Hiszen otthoni mértékkel (vagy forintban számolva) jól keresel és az évek alatt félrerakott euró vagy dollár sokmindenre elég lehet, ha hazamész. Még ha kinti mértékkel nem is tudsz sokat félretenni, forintban még az is lehet sok. Viszont ha maradsz, na akkor már teljesen más matekkal kell számolnod. És az az állás (fizetés), ami az előbb még tökéletesnek tűnt, simán lehet hogy nem is olyan jó. Lehet, hogy nem is jársz annyival jobban, mint amikor még otthon laktál. Többet keresel, többet is teszel félre, de nem jutsz vele előbbre.

Nézzünk pár számot, csak hogy lássátok mire gondolok.

Tegyük fel, hogy havonta félreteszel 1,000 dollárt. Ez egyébként már itt is se annyira rossz, sőt manapság egész jó. Az 5 év alatt $60,000. Az mai árfolyamon számolva olyan 15M HUF. Ha hazamész 15 millióval, azért az nem olyan rossz. Tudsz belőle venni egy lakást? A mai árak mellett, jó kérdés, de ha máshogy nem is, kis hitellel biztos. Mi történik ha maradsz? Mire elég úgy $60,000?

Kvázi véletlenszerűen kiválasztottam pár területet innen a környékről hogy mutassak lakás árakat (lakások és házak vegyesen vannak):

Irvine egyik legjobb környéke
Orange – szintén a jobb környékek egyike
Anahiem – nem rossz, de tudni kell hol veszel lakást
Ha 60 mérfölddel “kijebb” költözöl…

Na így már teljesen más a $60,000, ugye? Lehet nem is olyan jó, ha “csak” $1,000-t raksz félre?

Tudom, hogy talán kicsit furcsa lett ez a poszt. Nem olyan, mint az eddigiek, amikor elmeséltünk valamit. Ez sokkal inkább szubjektív, meg kevésbbé szól rólunk, de ilyen is kell 🙂. Remélem azért lehet benne hasznos dolgot találni, mert a témára később még vissza fogunk térni.

Leave a Reply