001 – 10 dolog, amire gondolnod kell mielőtt belevágsz

1. Akarsz-e menni egyáltalán 

Mielőtt Feri elfogadta az ajánlatot, sokat beszélgettünk erről, hogy biztos akarunk-e menni, hiszen nem szűkölködünk, jól érezzük magunkat, lakás, család, barátok, összekötjük életünk, miegymás. Mondhatni jó életünk van. Viszont az érv, ami mindent üt: “Megbánnánk-e, ha nem próbálnánk meg?” A választ kitalálhatjátok 😉

2. Vízum típusa és megszerzése 

Az oké, hogy eldöntöttük, hogy megyünk, na de csak egyikünknek van állásajánlata. Az állásajánlat kell a vízumhoz, ez tiszta sor volt. Ferinek a munkáltató beadja a kérvényt, amit egyébként egy évben 1x lehet és várjuk a csodát – lesz vízum vagy nem. Ez így elég lutri. H1B én így szeretlek. Mivel éppen azon voltunk, hogy egy család legyünk, ezért, ha csak egyikünknek van vízuma, akkor is tudunk mindketten menni Amerika. Csak éppen dolgozni nem…. Ekkor jön a lamentálás, hogy akkor most én mihez kezdjek. Olyan jó lenne kicsit meló nélkül pihenni, élvezni Amerikát, ugyanakkor egy ilyen kiköltözés nem olcsó dolog, mégiscsak jobb lenne, ha lenne meló is. Szerencsére nemzetközi cég esetében viszonylag egyszerű a dolog. VISZONYLAG. Engem nem keresett meg senki, hogy de jó lenne, ha ez a talpraesett magyar kislány nekik dolgozna 🙂 Úgyhogy az éppen aktuális munkáltatóm céges névjegyzékében kutattam, kerestem, sok levelet írtam. Végül sikerült egy HR-essel felvenni a kapcsolatot és a rendes interjúkörök letudtával a vége az lett, hogy alig várják, hogy elkezdjek dolgozni náluk. L1 vízum pipa.

A lényeg, hogy mindkettőnknek van saját munkavállalói vízuma, csak épp nem egyforma. Ez elég jó leosztás, mert a munkavállalói vízum munkáltatóhoz kötött – meglepő 🙂. Ez viszont azt jelenti, hogy addig van vízumod, amíg állásod. Na már most, mivel nekünk mindkettőnknek van “saját” vízuma, ha valamelyikünk elveszti az állását bármi okból, akkor is tudunk maradni, mivel 1 vízum és a tény, hogy házasok vagyunk elég. Nos, “elég” alatt azt értsétek, hogy baromi sok papírmunkával megoldható.

3. Ingatlanok és ingóságok 

Az első dolog amit itthon hagysz a család és barátok után természetesen, az ingatlanjaid és nagyobb értékű ingóságaid. Lakás, autó. Szerencsénk volt, a barátok szükségletei időben jöttek. 🙂 Ha hirdetni kellett volna, háát….

4. Miket viszel magaddal 

Amikor körbenézel a lakásodban, ami amúgy nem egy kertes ház, és rájössz, hogy te jó ég, ennyi mindent nem tudsz magaddal vinni. Na akkor jön a szelektálás… Erős szelektálás. Pár ruha és személyes tárgyak, hogy majd mégis “otton” érezd magad. Ennyi kell. Illetve ha van egy olyan jó férjed, mint nekem, akkor még talán ennyi se. De a lelkednek azért így még jobb. Időben kezdj el pakolni, a szelektálás sokáig tart… Ja és hova teszed azokat a cuccokat, amiket se nem dobsz ki, se nem ajándékozol/adsz el, mert mi van ha visszajöttök és akkor jó lesz. CSALÁD!

Csak hogy konkrétak legyünk – alap esetben a kézi poggyászon kívül 1db 23kg-os feladott poggyászod lehet – ez 1 db nagy utazóbőrönd nem csutkára pakolva (baromi könnyű túllépni a 23kg-ot 🙂). Ez még oké, ha nyaralni mentek, de gyors fejszámolással kijön, hogy egy külföldre költözéshez igen karcsú. Ezért úgy döntöttünk, hogy upgradeljük a jegyet, ami fejenkét 2db csomagot jelent – ergó 4db 23kg-os bőrönd. Természetesen lehetett volna még többet is, de nem volt annyi bőröndünk 🙂 – illetve érdemes azt is szem előtt tartani, hogy valahogy el kell majd jutnod a reptérre, illetve ami még trükkösebb be kell majd jutnod a reptérről a szállodába. Ez 4 bőrönddel még megoldható, többel már kicsit mókásabb. Szóval 4 a tuti. Ezzel csak egy baj volt, jóval több cuccunk volt, mint 4 bőrönd 🙂. Egy ilyen költözés arra mindenképp jó, hogy észrevedd mennyi felesleges szart halmozol fel akár pár év alatt. Rengeteg mindent dobtunk ki vagy ajándékoztunk el. Olyan dolgokat, amiket biztos vittünk volna tovább, ha csak országon belül költözünk. Itt viszont egyszerű volt a képlet – olyan ez, mint az űrutazás. Minden feladott kilónak ára van és lehet mérlegelni, hogy megéri-e. Nálunk a vége az lett, hogy a 4 bőrönd mellett két doboznyi cuccot “mentettünk meg”. Ahogy egyik barátunk szokta mondani, élet.zip. Igazából minden, ami kell vagy fontos, az befért 4 bőröndbe és 2 dobozba. Sőt, mivel ennek jelentős része ruha volt, ennél kevesebb is elég lett volna, ha igazán kemények vagyunk 🙂

5. Az otthoni ügyintézések megoldása 

Számlák, telefonszámok felszámolása/minimalizálása. Lakással kapcsolatos számlák kérdésköre, automatikus/online fizetések beállítása ha nem lett volna még.

6. Be kell jelentkezni az országba – Ki kell jelentkezni az országból

Hülyén hangzik, de így van. “Személyi számot” kell szerezni. Ez legyen a kiérkezésed után az első! Ami Magyarországot illeti, ott pedig ki kell jelentkezni az OEP-től (illetve mégsem, mert ezt csak akkor teheted meg, ha már van kint biztosításod).

7. Hol fogsz lakni? 

Az oké hogy mész Amerikába, Los Angeles környékére, na de ott hova…. Mindkettőnk munkahelyéhez viszonylag jó legyen, nem egyszerű. Jöhet az Internet bújása… És ha még a környék, netalán a város is meg van, hogy tudsz albérletet szerezni? Magyarországról nehezen, legalábbis több héttel előre nem.. És akkor addig hotel? Igen…

8. Tömegközlekedni fogsz vagy autó? 

Nem árt tájékozódni, hogy hogyan lehet közlekedni az adott államban. California nem erős tömegközlekedésben. Szidjuk a budapestit, de igen fejlett. Mondjuk California olyan nagy hogy valószínűleg nem érte volna meg metrót építeni, helyette autópályákat, mivel az úgyis kell. Szóval autó, na de milyen? Mennyibe kerül? Hogy veszel kint autót külföldiként? Addig mit használsz amíg lesz autód?

9. Bankkártya 

Először is nem árt, ha van egy olyan magyar kártyád, ami dombornyomott. 🙂 Tudom alap, de mivel én megszűntettem az otthoni hitelkártyám, a sima kártyám meg nem dombornyomott volt (ne kérdezzétek, prémium ügyfélként elfelejtették upgrade-elni a kártyám), ezért gyorsan az is kellett. Viszont Amerika a hitelkártyák világa, kell és kész. Hogy melyik bankban tudsz “bevándorlóként” kártyát szerezni, na ennek is nézz utána.

10. Búcsúbuli 

Egy rendes búcsúbuli az kell. Nekünk ilyen elhagyjuk az országot buli nem volt. Sajnálom 🙁 Céges volt, a barátoktól elköszöntünk. Család, rokonság. Nem egyszerű.

Mindezt én foglaltam össze, de Feri bújta az internetet ezek után.  Utólag köszönöm neki a több hónapon át tartó éjszakai netezéseket 😀 Rendes tervvel jöttünk ki, ami enélkül nem sikerült volna

Leave a Reply