013 – Hálaadás – San Diego 2. rész

Boldog Új Évet mindenkinek!! A karácsonyi különkiadás előtti rész folytatása következik.

3. nap

A napot a Mission Basilica San Diego de Alcala-ban kezdtük. A ferences rend az “új Spanyolország” őslakosait próbálta római katolikus hitre téríteni. 21 ilyen missziós helyszín alakult Kalifornia szerte, amiből ez volt az első. 1769-ben alapították. A misszókat összekötő út amúgy az El Camino Real (ami spanyolul annyit tesz, a Királyok útja). Nagyon kis helyes kápolna található itt, ahova még most is lehet menni misére, vagy csak úgy imádkozni. Rendszeresen tartanak itt esküvőket is.

Mission Basilica San Diego de Alcala

Ezt követően a USS Midwayt vettük célba, ami egy repülőgép hordozó anyahajó. Az öbölháborúban, vietnámi háborúban és a II. világháborúban is működő hajóról van szó, ami pont az egyik akkori csatáról, a midway-i csatáról kapta a nevét. Ha egyszer eljuttok San Diegoba, akkor ez is egy kötelező program! Úgy hogy nem vagyok egy nagy háború, meg hadi technika rajongó, úgyis nagyon jó volt. Ahogy ott sétálhatsz a hajón, megnézheted a helyiségeket, hogy hogyan “éltek” a hajón a katonák, nagyon érdekes. És tényleg mindenre be volt rendezve, a műtőtől kezdve, a fogorvosi helyiségek, menza, lazító és eligazító szobák, a tisztek és a közkatonák lakhelyei, a technika, technológia amit használtak. Mint a filmekben. A kis folyosókon a tűzzáró ajtókon át, keskeny lépcsőkön a fejedet lehajtva közlekedsz. És óriási egy ilyen hajó. Aztán ott vannak a helikopterek és a repülők. Emellett pedig a hajón szolgáló emberek most a múzeum dolgozói, és beszámolnak élményeikről. Ismét mint a filmekben, ilyen papa figurák baseball sapkában, bajusszal, a pilóta szemüveggel (amit le nem vesz még borús időben sem) meséli hogy milyen egy éjszakai leszállás a hajóra. Nagyon jó volt!

save the kiss
Save the kiss avagy Unconditional Surrender – Embracing Peace szobor a USS Midway mellett
cic
Combat Information Center avagy CIC
USS Midway – Fedélzet

San Diego még ma is haditengerészeti kikötő. Működő anyahajók, cirkálók és rombolók is vannak a kikötőben, mivel az USA hadiflottájának egy jó része itt állomásozik. Illetve például itt található a haditengerészet TOPGUN kiképző központja is. Szóval a hadi ipar még mindig meghatározó, de a háborús idők után a kutatás-fejlesztés irányába tolódott el inkább az ipara.

Délután elmentünk a közeli Coronado szigetre, ahol a Hotel del Coronado található. Egy hotel önmagában még nem nagy szám. De ez a világ 2. legnagyobb teljesen fa szerkezetes épülete. És még ma is működik mint hotel. Ráadásul viktoriánus korabeli, szóval nagyon szép. Amikor megnyitott, a világ legnagyobb hotele volt, és persze rögtön az óceánparton. Rengeteg híresség fordult itt meg, nem csak színészek, de politikusok is. Sok filmet vagy filmrészletet is forgattak itt, például a Van aki forrón szereti egyes jeleneteit. Még egy mítosz is köthető a hotelhez, állítólag van egy elátkozott szobája, ahol egy bizonyos Kate Morgan szelleme kísért. Rejtélyes körülmények között hunyt el a hotel területén. Na szóval, a hotel híres 🙂 És nem mellesleg szép.

Vacsi gyanánt egy újabb sörfőzdét vettünk célba, ezúttal a Stone Brewery-t. Itt is egy kóstolót ittunk, de itt nincs előre megtervezett összeállítás, bármelyik 4 sört választhatod és abból hoznak 1-1 decinek megfelelőt. A kerthelyisége kifejezetten hangulatos, a sörök és az ételek pedig finomak 🙂

4. nap

A hotelből való kicsekkolás után, és mivel be is borult, úgy döntöttünk hogy csak egy látnivaló marad mára, a La Jolla. Egy kis ékszer. A neve is ezt jelenti. Akár Írországban is lehetne ez a rész, mert teljesen olyan hangulata volt, már ahol volt füves rész 🙂 A parti séta alkalmával bukkantunk rá, hogy itt bizony előszeretettel süttetik a hasukat a fókák. Baromi jó a természetes élőhelyükön látni ezeket az állatokat. Az állatkertben is cuki, de így azért mégis más. És az hogy a sziklán odamehettél viszonylag közel hozzá, mégjobb. Ja és hát fóka és oroszlánfóka is van, mert ugye nem ugyanaz a kettő. Beszéljenek a képek!

fokak
Így kell élni fóka módra
part
Sziklás part
barlang
Mini barlang

Összefoglalva, jó kis hálaadást töltöttünk itt, és habár pulykát nem is, de nagyon finomakat ettünk. És San Diego bőven tartogat látnivalókat. Mi kihagytuk a SeaWorld-öt, vagy például nem a bálnaleső időszakban érkeztünk ide. Merthogy azt is lehet!!

Leave a Reply